Serviciile de cloud computing, cu ajutorul carora utilizatorii de internet pot accesa informatii si aplicatii stocate pe servere externe, sunt folosite de numai 5% dintre companiile din Romania, cel mai redus procentaj la nivelul UE, unde media de utilizare este de 19%, potrivit Eurostat.

Companiile finlandeze au recurs cel mai mult la servicii de cloud computing in 2014, procentajul firmelor care folosesc servere externe pentru a stoca emailuri, fisiere, baze de date, software si alte aplicatii atingand 51%, se arata intr-un studiu intocmit de biroul de statistica al Uniunii Europene.

Italia se situeaza pe locul al treilea, cu un procentaj de utilizare de 40%, urmata de Suedia (39%) si Danemarca (38%). La polul opus, firmele romanesti folosesc cel mai putin servicii de cloud computing (5%), urmate de companiile din Letonia si Polonia (ambele 6%), Bulgaria, Grecia si Ungaria (toate 8%), scrie Mediafax.

Cele mai multe dintre companiile din Romania apeleaza la clould computing pentru servicii de e-mail (76%), in timp ce serviciile de stocare de fisiere, baze de date si software sunt folosite de circa 36%-37% dintre firme.

Riscul privind o eventuala bresa de securitate, costurile ridicate, nesiguranta in privinta locatiei serverelor externe, dar si lipsa de informare sunt printre principalele motive pe care companiile le invoca pentru a nu folosi sau a nu extinde gradul de utilizare al serviciilor de cloud computing.

Citeste si:
Consultant in cloud: Sunt antreprenori care nu vor sa schimbe...
Consultant in cloud: Sunt...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si