IBM, al doilea producator de software pe plan mondial, a anuntat ieri ca a ajuns la un acord de preluare cu FileNet Corp., o companie software din Costa Mesa, California. Valoarea tranzactiei se ridica la 1,6 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzactie realizata de IBM in ultimele 17 luni.

FileNet este o companie specializata in aplicatiile de bussines, producand software folosit pentru intretinerea documentelor dintr-o organizatie sau a continutului unei pagini web, relateaza Bloomberg. Valoarea tranzactiei este putin mai mare decat valoarea de piata a FileNet, actionarii companiei primind 35 dolari pe o actiune adica cu 1% mai mult decat ultima cotatie FileNet de 34,65 dolari pe actiune.

Aceasta tranzactie este cea mai mare realizata de IBM in ultimii patru ani, compania concentrandu-se pe segmentul de software, aceasta fiind de altfel si singura divizie a companiei americane care a inregistrat o crestere a vanzarilor in trimestrul doi din 2006. Veniturile celorlalte divizii au inregistrat scaderi in perioada mentionata. Potrivit oficialilor IBM, FileNet va fi integrata in divizia de management a informatiei din cadrul IBM.

Citeste si:

IBM cauta se se dezvolte pe o piata pe care apar clienti in flux continuu, tot mai multe companii alegand sa isi monitorizeze activitatile zilnice cu ajutorul unor sisteme informatice. In acest sens, companie americana a achizitionat in ultimii ani peste 40 de producatori locali de software, numai anul trecut cheltuind peste doua miliarde de dolari in achizitii. Ultima tranzactie de acest gen a avut loc saptamana trecuta cand IBM a platit 740 milioane de dolari pentru producatorul de sisteme software MRO Software Inc.

IBM a anuntat pentru al doilea trimestru din 2006 un profit de 1,30 de dolari pe actiune din operatiunile curente, comparativ cu castigurile totale de 1,14 dolari pe actiune inregistrate in al doilea trimestru din 2005, cresterea fiind de 14 procente fata de anul precedent. De asemenea, veniturile din operatiunile curente pentru al doilea trimestru s-au cifrat la 2,0 miliarde de dolari, comparativ cu 1,9 miliarde de dolari pentru al doilea trimestru din 2005, inregistrandu-se o crestere de noua procente.