Imprimantele 3D, considerate mult timp dispozitive mai degraba anecdotice, isi gasesc utilizari multiple, mai ales in industria de aparare, care ar putea anunta o noua revolutie industriala, potrivit expertilor, transmite AFP, citat de Mediafax.

Pentru multi, imprimantele 3D raman un simplu dispozitiv util pentru reproducerea unor figurine banale din plastic, dar, odata cu expirarea recenta a mai multor brevete cruciale, noi imprimante capabile sa utilizeze metale, lemn sau tesuturi vor deveni mult mai accesibile, lasand loc unei revolutii istorice pentru industria manufacturiera.

Intotdeauna in cautare de noi tehnologii, puternica industrie de aparare se afla in avangarda acestui domeniu inovator. Armata americana a investit masiv in domeniul sectorului imprimantelor 3D pentru a produce uniforme, piele sintetica pentru ingrijirea ranitilor, sau chiar pentru producerea de alimente, potrivit lui Alex Chausovsky, analist al IHS Technology.

Cercetatori din cadrul celebrului Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat deja "imprimarea 4D", folosind materiale care se transforma la contactul cu alte substante, cum este apa. Tehnologia va putea duce, in viitor, la producerea de uniforme de camuflaj care isi vor schimba culoarea in functie de mediul inconjurator.

Tehnologia a cunoscut deja primele aplicatii practice. La sfarsitul lunii decembrie, echipajul de pe Statia Spatiala Internationala a putut fabrica, gratie unei imprimante 3D special create pentru avanpostul orbital, o unealta al carei design a fost trimis prin e-mail de la sol.

La finele anului 2013, gigantul britanic din domeniul industriei producatoare de armament BAE Systems a folosit pentru prima data o piesa de metal, creata cu o imprimanta 3D, la construirea unui avion de vanatoare Tornado. Intr-un videoclip publicat recent, grupul britanic a facut referire la posibile utilizari viitoare ale tehnologiei, cum ar fi crearea unui avion cu ajutorul unei imprimante tridimensionale.

"Este o perspectiva de termen lung, dar avem in mod clar ca obiectiv fabricarea unei aeronave utilizand exclusiv tehnologia de imprimare 3D", a declarat, pentru AFP, Matt Stevens, responsabil cu divizia de imprimare 3D din cadrul BAE.

Utilizarea unei imprimante 3D pe front ar putea, de asemenea, sa schimbe total tehnicile de lupta si industria de aparare, potrivit lui Peter W. Singer, expert in domeniul tehnicilor de lupta ale viitorului in cadrul New America Foundation.

"Soldatii aflati pe un front indepartat in Afganistan ar putea, de exemplu, sa creeze fisierul digital necesar fabricarii unei piese defecte si sa o poata imprima", departe de uzinele de armament care ar produce obiectul in mod obisnuit, a spus Singer.

Sursa foto: Foto: 3D Printer, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri