Rapperul Dr. Dre si celebrul producator muzical Jimmy Iovine au fost dati in judecata de un fost partener de afaceri, care a realizat designul pentru castile audio pe care cei doi le comercializeaza prin intermediul brandului Beats, informeaza bbc.com.

Noel Lee, a carui companie Monster l-a ajutat pe Dr. Dre sa lanseze brandul Beats in 2008, spune ca firma sa a fost tradata, iar tehnologia acesteia a fost "piratata".

De asemenea, el spune ca a pierdut "mai multe milioane de dolari" dupa ce Dr. Dre si Jimmy Iovine "au preluat incorect controlul" asupra brandului Beats, prin intermediul unei tranzactii "ilegale".

Dupa ce s-a desprins complet de compania Monster, brandul Beats a fost achizitionat de grupul Apple cu 3 miliarde de dolari. In documentele legale pe care le-a depus la instanta din California, Noel Lee afirma ca rapperul Dr. Dre "abia s-a implicat" in crearea acelei game de casti audio care ii poarta numele.

Acea gama a inceput sa se vanda insa foarte bine, castile audio Beats fiind la mare cautare in randul celebritatilor si al pasionatilor de muzica, iar implicarea rapperului Dr. Dre in sustinerea brandului Beats a fost cheia catre succes. Atunci cand brandul Beats a fost vandut producatorului de telefoane mobile HTC, in 2012, Dr. Dre si Jimmy Iovine au castigat fiecare 100 milioane de dolari, potrivit revistei Forbes.

Insa Noel Lee spune ca acea tranzactie l-a fortat sa isi reduca procentul de actiuni pe care le detinea in companie, de la 5% la 1,25%. El mai spune ca nu a avut alta optiune decat sa isi vanda restul actiunilor, pe care a obtinut 5,5 milioane de dolari, la sfarsitul anului 2013. In procesul pe care l-a intentat, Noel Lee descrie tranzactia cu HTC ca fiind una "frauduloasa" si o "inselaciune", creata cu scopul de a-i ajuta pe Dr. Dre si Jimmy Iovine sa devina unicii proprietari ai brandului Beats.

Ulterior, HTC a revandut proprietarilor Beats actiunile pe care tocmai le achizitionase. Norman Lee spune ca, daca ar fi detinut in continuare procentul de 1,25% din actiunile brandului, ar fi trebuit sa primeasca peste 30 milioane de dolari dupa ce acesta a fost cumparat de grupul Apple. Procentul sau initial de 5% din totalul actiunilor ar fi valorat circa 150 milioane de dolari.

Al doilea proces deschis contra Beats, dupa achizitionarea de catre Apple

Acesta este cel de-al doilea proces deschis contra brandului Beats dupa achizitionarea acestuia de grupul Apple in 2014. Primul proces a fost initiat de Bose Corporation si a vizat o tehnologie patentata de aceasta, care suprima zgomotul de fond in castile audio fabricate de acest brand.

Partile au ajuns la o intelelegere in octombrie 2014, insa termenii acelui acord nu au fost dati publicitatii. De asemenea, Dr. Dre si Jimmy Iovine au fost dati in judecata de David Hyman, care si-a vandut serviciul de streaming muzical MOG catre brandul Beats in anul 2012. Procesul, care a inceput cu putin timp inainte ca tranzactia cu grupul Apple sa fie finalizata, este in curs de desfasurare in aceasta perioada la Los Angeles.

Jimmy Iovine este un renumit producator muzical, cofondator al casei de discuri Interscope Records, dar si un pionier al muzicii rap care si-a extins activitatea pentru a colabora cu artisti din alte genuri muzicale, precum trupa rock U2 si cantareata pop Lady Gaga. Dr. Dre a ocupat primul loc in topul Forbes al celor mai bogati rapperi din lume din 2014, dupa ce brandul sau, Beats Electronics, a fost cumparat de grupul Apple cu 3 miliarde de dolari la inceputul anului trecut. Dr. Dre, caruia i se spune "The Doctor", a lucrat cu cei mai importanti artisti rap, precum Eminem, Snoop Dogg, Sean Combs, si a lansat stilurile gangsta rap si G-Funk pe coasta de vest din Statele Unite. Rapperul a castigat sase premii Grammy si a fost primul artist hip-hop recompensat cu titlul de producatorul anului la gala Grammy Awards din 2001.

Dr. Dre a infiintat in 2008 Beats Electronics, in colaborare cu Jimmy Iovine. Compania este specializata in produse electronice si este celebra pentru castile sale audio in culori vii care sunt purtate de vedete din sport si din industria de divertisment. Dr. Dre a fost vazut purtand aceste casti pe urechi, la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. A fost o strategie de marketing geniala adoptata de Beats Electronics. Potrivit site-ului specializat Pocket-Lint, compania californiana si-a vazut vanzarile crescand cu 116%.

Sursa foto: beatsbydrdre.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri