Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu realizat de curand pe baza unor teste si programe de simulare, efectuate la scurt timp dupa incheierea acelor jocuri video. Voluntarii cu personalitati mai aventuroase au fost mai inclinati sa isi asume riscuri si, cu cat jocul video era mai intens, cu atat riscurile asumate deveneau mai mari. Studiul a fost publicat in revista Injury Prevention.

Si alte studii mai vechi au descoperit o asociere intre jocurile video ce prezinta curse cu masini si inclinatia spre risc in timp ce participantii se afla la volan, iar noile rezultate intaresc si mai multe aceste concluzii, a precizat autorul noii cercetari, Mingming Deng, cercetator la Universitatea Jiaotong din orasul chinez Xi'an. Studiul a fost realizat pe un esantion de 40 de studenti ai universitatii citate, iar cei mai multi dintre ei erau barbati. Studentii au facut teste de personalitate la inceputul experimentului si au fost impartiti, la intamplare, in doua grupuri.

Jumatate dintre studenti au jucat un joc video ce implica o serie de curse pe un circuit auto, similare celor desfasurate in Formula 1, timp de 20 de minute. Ceilalti voluntari, care alcatuiau grupul de control, au jucat un cunoscut joc pe computer, Solitaire. La cinci minute dupa incheierea jocurilor, toti voluntarii au participat la Vienna Risk-Taking Test, un test care le-a permis sa vizioneze inregistrari video cu 24 de situatii de trafic rutier "riscante", prezentate pe computer din perspectiva conducatorului auto. Una dintre aceste situatii viza apropierea de o trecere peste o cale ferata, in timp ce bariera incepea deja sa coboare. Intervalul de timp de care conducatorii auto au nevoie inainte de a incepe manevra de oprire pentru a respecta semnul rutier "Stop" este considerat in acest test un element fiabil care caracterizeaza predispozitia soferului de a-si asuma riscuri in traficul rutier.

Cum au reactionat studentii dupa testul cu jocurile de masini

Studentii din primul grup au asteptat, in medie, 12 secunde inainte de a incepe manevra de oprire. Prin comparatie, cei din grupul cu jocul Solitaire au avut nevoie de doar 10 secunde inainte de a initia aceeasi manevra.

In functie de testele de personalitate, voluntarii care erau mai aventurosi din fire au fost dispusi sa isi asume mai multe riscuri in comparatie cu voluntarii mai putin aventurosi. Alte aspecte care tin de personalitate, precum tipul extravertit si tipul emotiv de personalitate, nu au parut sa influenteze rezultatele studiului.

Sursa foto: EA.com