In speranta de a starni interesul pasionatilor de jocuri video, Microsoft Corp. a anuntat luni ca intentioneaza sa ofere o versiune populara a programului software utilizat la conceperea jocurilor pentru consola sa de jocuri video Xbox 360, informeaza Rompres.

Programul XNA Game Studio Express, o varianta a instrumentului software XNA Framework, va fi disponibil pentru publicul larg incepand cu data de 30 august 2006 pe baza unui abonament anual de 99 dolari. Vice-presedintele Microsoft, Peter Moore, a precizat ca noul program software, care necesita un PC echipat cu Windows, va permite celor interesati sa-si creeze propriul joc video pe care ulterior sa-l imparta cu alti pe serviciul online Xbox Live.

XNA Game Studio Express va fi o premiera pentru consolele de jocuri video, care pana acum au fost un domeniu rezervat exclusiv programatorilor, artistilor si designerilor profesionisti. Desi este conceput pentru a evita procesul complicat de scriere de coduri implicat in crearea unui joc video de la zero, noul program Microsoft va necesita totusi unele notiuni de baza de programare.

Microsoft a anuntat ca deja peste 10 universitati, printre care University of Southern California si Southern Methodist University, intentioneaza sa includa XNA Game Studio Express in curricula universitara. in schimb, analistii au atras atentia ca procesul de concepere a unui joc video este un proces multidisciplinar complex care implica colaborarea unor artisti si animatori, alaturi de programatori si matematicieni.

Anuntul celor de la Microsoft intervine in prima zi a conferintei Gamefest de la Seattle, eveniment important pentru industria jocurilor video