Windows 10

Windows 10

Cel mai important aspect pentru viitorul sistem de operare al Microsoft este ca acesta va fi gratuit pentru utilizatorii sistemelor de operare originale Windows 7 si Windows 8.1. Windows 10 nu va beneficia de distributie in magazinele de specialitate si va putea fi descarcat oficial de pe site-ul gigantului american.

Concret, Microsoft a invatat din greselile trecutului – aplicate in Windows 8 si update-ul 8.1 si va face ca Windows 10 sa aduca mare parte din ceea ce a adus succesul Windows 7, utilizat in prezent de majoritatea utilizatorilor. In noul sistem de operare va reaparea butonul Start, dar care va avea si noile live-tiles integrate (aparute in Windows 8, in interfata Metro).

Tot pe parte de imbunatatiri, aplicatiile cu care s-au obitnuit utilizatorii in Windows 7 si Windows 8.1 vor fi imbunatatite – fiind vorba aici despre Calendar, Poze, Harti si aplicatia de stocare in cloud OneDrive – toate vor suferi modificari si ajustari si vor deveni compatibile si mai bine intre toate dispozitvele care vor rula Windows 10.

In ceea ce priveste upgrade-ul la Windows 10, intr-adevar acesta va fi gratuit. Insa doar in primul an si doar daca utilizatorul detine licenta, dar acest lucru inca nu este foarte clar cum va fi aplicat. Totodata, Microsoft va oferi o integrare avansata cu Xbox, ceea ce va oferi posibilitatea utilizatorilor cu console sa joace direct prin streming video si va facilita posibilitatea utilizatorilor de a comunica mai usor in comunitatea de gaming in care activeaza.

Este lucru clar ca Microsoft a inteles din greselile trecutului si astazi aplica ceea ce a invatat in ultimii ani. Ramane de vazut daca acest lucru va modifica in vreun fel reticenta publicului la schimbarile bruste.

HoloLens, ochelarii pe care ii va folosi chiar si NASA

HoloLens, ochelarii pe care ii va folosi chiar si NASA

Cea mai importanta prezentare pentru Microsoft a fost de departe cea a ochelarilor dedicati realitatii virtuale, denumiti HoloLens, dar si a sistemului Windows Holographic – practic un ecosistem dedicat realitatii augmentate. Sistemul permite utilizatorilor sa creeze obiecte prin intermediul aplicatiei HoloStudio cu ajutorul ochelarilor care tin locul mainilor.
Dezvoltatorii proiectului, in frunte cu Alex Kipman, sustin ca noul dispozitiv va fi ideal pentru jocuri dar poate fi utilizat si de catre NASA, de exemplu, pentru a permite cercetatorilor sa exploreze planeta Marte. Acest lucru s-ar putea dovedi chiar util in incercarea Agentiei Spatiale Americane de a identifica forme de viata pe planeta “Rosie” a sistemului nostru solar.

Practic, HoloLens, va oferi simulari holografice de pe suprafata planetei pe baza informatiilor colectate de catre Rover-ul Curiosity al celor de la NASA. Ramane de vazut cum va functiona si cat de mult va avea Agentia Spatiala Americana de castigat de pe urma acestui proiect.

Un asistent personal Cortana mai inteligent

Un asistent personal Cortana mai inteligent

Asistentul personal Cortana, un fel de Siri de pe Apple al Microsoft, a fost imbunatatit, in sensul in care poate discerne care sunt gusturile utilizatorilor in ceea ce priveste o echipa de sport sau sa ofere sugestii si diferite alte raspunsuri fata de ceea ce stia pana in prezent. Asistentul inteligent poate de asemenea sa raspunda la comenzile vocale si sa extraga date de pe contul de cloud OneDrive.

Potrivit reprezentantilor Microsoft, Cortana nu este doar mai inteligent, ci are si mai multa personalitate. De exemplu, cand ii este cerut sa faca o apreciere referitoare la un anumit personaj dintr-un film el reactioneaza.

Proiectul Spartan, un browser mai apropiat de nevoile utilizatorului

Proiectul Spartan, un browser mai apropiat de nevoile utilizatorului

Daca in urma cu cativa ani lucrurile in ceea ce privea alegerea unui browser erau simple, astazi pare ca este din ce in ce mai complicat sa alegi unul care sa fie exact asa cum iti doresti: sa nu consume resurse inutile, sa fie eficient si compatibil cu toate mediile de lucru. Tocmai de aceea Microsoft a anuntat “Spartan”, un nou ecosistem de browsing, care cumva sa incerce sa spele din “pacatele” vechiului Internet Explorer, care a scazut destul de mult in cota de piata. Greu de crezut insa ca isi va face loc intr-o piata in care Google Chrome a crescut enorm, la fel si Mozilla Firefox, si intr-o piata in care Safari al celor de la Apple inca are o cota insignifianta din piata.

Noul proiect al Microsoft cu Spartan include suport nativ pentru accesarea fisierelor tip .pdf, dar si o integrare cu asistentul personal Cortana, va avea un consum redus de resurse si va functiona la fel pe toate mediile de lucru – de la smartphone, tableta si pana la PC. Cel putin asta promite Microsoft. Ramane de vazut cum va arata, dar mai ales cum va functiona.

Microsoft Surface Hub

Microsoft Surface Hub

O data cu prezentarea Surface Hub, Microsoft atinge zona de educatie, fiind vorba despre un televizor/tableta gigant, cu o diagonala de 84 de inch si rezolutie 4K. Insa nu doar in educatie poate fi folosita, ci si in salile de sedinta sau de prezentari. Dispozitivul dispune de senzori, camere, microfoane si tehnologie NFC si permite celui care il utilizeaza un stylus digital sa efectueze diferite scheme, calcule sau reprezentari.