Ministerul pentru Societatea Informationala a anulat, in noiembrie 2014, licitatia pentru sistemul de 150 milioane lei destinat emiterii online a actelor de stare civila, pentru ca ar fi incalcat mai multe principii ale achizitiilor publice, cum ar fi transparenta si eficienta utilizarii fondurilor.

"Autoritatea contractanta, in temeiul articolului 209, alineatul (1), litera c) si alineatului (4), litera b) din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, anuleaza procedura de achizitie publica de servicii, deoarece autoritatea contractanta se afla in imposibilitatea de a incheia contractul si de a adopta masuri corective fara ca acestea sa duca la incalcarea principiilor prevazute la articolul 2, alineatul (2) din OUG 34/2006 necesar finalizarii procedurii de achizitie publica", se arata in anuntul de participare al licitatiei, disponibil pe www.e-licitatie.ro.

Conform articolului 2, alineatul (2) din OUG 34/2006, principiile care stau la atribuirii unui contract de achizitie publica sunt nediscriminarea, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea si eficienta utilizarii fondurilor. In decembrie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a desemnat asocierea formata din Romsys, Indra Sistemas si Mercury 360 Comunication castigator al licitatiei, consortiul solicitand 117,8 milioane de lei, cu TVA, pentru realizarea proiectului "Sistem Informatic Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilã - SIIEASC".

UTI Grup a contestat rezultatul in instanta, care a hotarat reevaluarea ofertelor de catre minister. Oferta UTI, in consortiu cu CertSign si AM Project Design & Consulting SRL, a fost de 150,8 milioane de lei, cu TVA. La licitatie a participat si asocierea S&T Romania, Siveco Romania, Expert One Research, Frontal Communications si BCS Business Consulting Software, cu o oferta de 150 milioane de lei, cu TVA.

MSI a reevaluat ofertele si a stabilit drept castigator al licitatiei consortiul condus de UTI Grup, conform datelor institutiei furnizate la solicitarea MEDIAFAX in a doua parte a lunii mai 2014. Dupa reevaluare, Romsys a contestat rezultatul la CNSC, care a respins cererea in iulie 2014.

Ulterior, decizia CNSC a fost contestata de Indra Sistemas la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis sa respinga plangerea formulata. "Respinge plangerea pentru neconstituirea garantiei de buna conduita. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, joi, 11 septembrie 2014", se arata pe pagina web a Curtii de Apel Bucuresti.

Finantat din fonduri structurale, obiectivul general al proiectului il constituia imbunatatirea si automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila.

Sistemul IT ar fi trebuit sa fie livrat inainte de 1 iulie 2015, conform anuntului de participare al licitatiei, publicat in prima parte a lunii august 2013. In cadrul proiectului urmau sa fie scanate si digitizate toate actele de stare civila din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente. Proiectul prevedea servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea de echipamente hardware - servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) - pentru toate cele 3.188 de unitati teritorial administrative, inclusiv dotarea unui datacenter.

Printre beneficiarii proiectului s-ar fi numarat Directia Generala de Asistenta Sociala, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor, Casa Nationala pentru Pensii Publice, Casele de pensii private, Casa de Pensii Militare, Institutul National de Statistica, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si Curtea de Conturi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri