Atat Orange cat si Vodafone, doi dintre cei trei operatori mobili majori de pe piata locala, au fost loviti de cresterea tarifelor de terminare, ambele companii inregistrand scaderi de sub 10% ale veniturilor in trimestrul patru calendaristic al anului 2014. Pe de alta parte, operatorii telecom recupereaza printr-o crestere puternica a consumului de date si a vanzarilor de smartphone-uri.

Astfel, Orange Romania a inregistrat in ultimul trimestru calendaristic al lui 2014 venituri de 233 milioane de euro, in scadere cu circa 5% fata de aceeasi perioada a lui 2013. Vodafone Romania a inregistrat in aceleasi trei luni venituri de 167,6 milioane de euro, in scadere cu 5,8% fata de trimestrul patru calendaristic din 2013.

Aceste reduceri sunt cauzate, spun la unison operatorii, de reducerea tarifelor de terminare cu aproape 70%.

In ceea ce priveste numarul de clienti, Orange a atins la finalul anului 2014 un numar de 10,53 milioane de clienti, in crestere cu 95.000, Vodafone incheind anul calendaristic cu 8,6 milioane de clienti, in crestere cu circa 97.000 de clienti.

Venituri Final T4 Clienti Final T4 Evolutie Consum Date T4
Orange 233 mil. euro 10,5 mil. euro +85%
Vodafone 167,6 mil.euro 8,6 mil. euro +76,6%

Ambele companii au punctat o evolutie importanta a consumului de date mobile, unul dintre principalele motoare de crestere ale operatorilor telecom, inclusiv, fara indoiala, in cazul Telekom Romania – aceasta din urma nu a oferit la ora redactarii acestui articol rezultate financiare pe trimestrul patru al lui 2014. Astfel, Orange a inregistrat o crestere cu 85% a consumului de date mobile in trimestrul patru fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce Vodafone anunta o evolutie a traficului de 76,6% in perioada octombrie – decembrie 2014.

Vanzarile de smartphone-uri si tablete 4G au fost de patru ori mai mari in ultimul trimestru al anului trecut fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce Vodafone anunta o crestere a vanzarilor de smartphone-uri cu 41% in aceeasi perioada.

Principalii concurenti ai Orange si Vodafone sunt Telekom, precum si RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri