Sistemul Android este una din tintele preferate ale hackerilor, iar datele expertilor in securitate cibernetica arata ca peste 5 miliarde de aplicatii descarcate de utilizatori sunt vulnerabile la atacuri.

Peste 5 miliarde de aplicatii destinate sistemului Android descarcate de utilizatori sunt vulnerabile la atacurile hackerilor care exploateaza vulnerabilitatile sistemului de operare al Google, potrivit expertilor in securitate cibernetica, relateaza CNBC. Circa 96% dintre virusii creati de hackeri au ca tinta sistemul Android, potrivit companiei americane FireEye, care a analizat, in perioada ianuarie-octombrie 2014, peste 7 milioane de aplicatii mobile destinate Android si Apple iOS, relateaza Mediafax.

Softurile pentru furtul de date financiare, cele mai utilizate de hackeri

Cele mai utilizate sunt softurile destinate furtului de date financiare, au constatat expertii in securitate cibernetica. Natura open-source a Android permite hackerilor sa descopere codul din spatele unei aplicatii populare si sa recreeze o aplicatie aproape identica, dar cu un cod care infecteaza dispozitivul utilizatorului.

"Poti obtine integral codul, sa inserezi instructiuni suplimentare si sa creezi o aplicatie care pare originala, fara ca utilizatorul sa vada diferenta atunci cand o foloseste", a declarat Jason Steer, director pentru strategie in domeniul tehnologiei la FireEye. Reprezentantii Google nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Numarul softurilor rau-intentionate create pentru sistemul de operare al Google a crescut de la circa 240.000 in 2013 la peste 390.000 in primele trei trimestre din 2014. Potrivit analizei FireEye, una dintre cele mai mari vulnerabilitati ale sistemului Android este felul in care aplicatiile mobile comunica informatiile serverelor. S-a constatat ca cea mai mare parte a comunicarii este necriptata, permitand hackerilor sa intercepteze si sa inoculeze un cod rau-voitor care poate infecta astfel utilizatorii finali.

Utilizatorii sunt expusi atacurilor informatice si prin intermediul publicitatii. Multe aplicatii folosesc soft-uri de publicitate ale unor terte parti pentru afisarea reclamelor, in vederea obtinerii de venituri. Steer explica insa ca astfel de colectari de date sunt deseori agresive, el avertizand ca uneori aceste date sunt comunicate intr-o maniera nesigura, expusa hackerilor. Nu doar aplicatiile Android sunt vulnerabile, ci si dispozitivele care functioneaza cu sistemul iOS al Apple, considerat pana nu demult ca foarte sigur.

In trecut, hackerii puteau exploata doar vulnerabilitatile aparatelor cu sisteme iOS decodate, care permit utilizatorilor sa instaleze aplicatii care nu sunt distribuite prin intermediul AppStore al Apple. Potrivit FireEye, hackerii sunt capabili in prezent sa creeze virusi care sa atace si aparatele cu sisteme iOS codate. Reprezentantii Apple nu au fost nici ei disponibili pentru comentarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri