Delistarea reprezinta o perspectiva infricosatoare pentru actionari, care sunt de fapt cei pedepsiti in cazul unei astfel de masuri si nu compania insasi, considera analistii financiari. Odata ce o companie este delistata de la o bursa importanta, actiunile sale devin mai putin lichide si marja intre cotatiile la cumparare si respectiv la vanzare se tripleaza, potrivit profesorului James J. Angel, de la Georgetown University, informeaza Rompres.

Astfel, actiunile respective devin mai scumpe la cumparare si mai ieftine la vanzare, diminuand profitul investitorilor. Dupa delistare, actionarii pot pierde in medie 19% din valoarea portofoliului, sustine Angel. Expertii sunt insa de parere ca este foarte putin probabil ca Apple si celelalte companii avertizate sa fie delistate, mentionand precedentul creat in 1998, cand, dupa pierderea interesului pentru asa-numitele companii dot.com, 10% dintre firmele de pe Nasdaq nu mai indeplineau cerintele de listare.

"Nu puteau delista atat de multe companii si nici nu au facut-o", a afirmat Maureen O'Hara, profesor de management la Cornell University. Totusi, intre 1995 si iulie 2004 peste 7.300 de companii au fost delistate de la bursele americane, din care peste jumatate impotriva vointei lor (delistarea voluntara are loc spre exemplu in cazul fuziunilor). In perioada 2000-2004, pe Nasdaq au fost delistate aproape 4.000 de companii, ceea ce inseamna aproximativ una din cinci companii in fiecare an din intervalul analizat.