O echipa formata din mai multi cercetatori, specializati in securitate informationala, a lucrat alaturi de CIA la un plan prin care au incercat sa depaseasca bariera de securitate a Apple si sa reuseasca sa patrunda in sistemele de calcul ale gigantului american, aflate in spatele modelelor de iPhone si iPad ale companiei.

Potrivit unor documente secrete intrate in posesia The Intercept, CIA a derulat in ultimii ani tot mai multe teste prin care s-a incercat identificarea unor vulnerabilitati ale dispozitivelor lansate de producatorii americani. Conform datelor, serviciile secrete americane aloca sume uriase pentru acest gen de practici, in incercarea de a gasi punctele nevralgice ale sistemelor, masura venita mai ales pentru a preintampina eventuale atacuri cibernetice venite din partea unor grupuri de hackeri.

Teste pentru identificarea unor brese in securitatea companiei au inceput sa se faca in mod constant inca din 2010, dar s-au derulat in mai multe etape si au presupus niveluri diferite de testare.

Chiar si asa, teste pentru incercarea penetrarii sistemelor Apple se fac de mai multi ani, asta dupa ce chiar gigantul american, in perioada in care la conducerea sa era Steve Jobs, a decris ecosistemul Apple drept imposibil de penetrat. Se pare insa ca inclusiv la lansarea primului iPhone, in 2007, Agentia de Securitate Americana impreuna cu mai multi specialisti in securitate au analizat toate posibilitatile de a intra in baza de date a companiei. Toate aceste actiuni se pare ca au fost derulate in secret, insa abia in prezent aceste informatii au iesit la iveala.

Daca le-a reusit nu se stie cu precizie, insa actiunile CIA sunt clare si, mai mult, aflati in fata unei explozii a numarului de atacuri cibernetice la nivel global, Agentia a incercat diminuarea oricarui risc pentru unul dintre cele mai populare ecosisteme dezvoltate pe teritoriul SUA.

Citeste si:
#CoronaBizSurvivor: APPLE își va închide toate MAGAZINELE
#CoronaBizSurvivor: APPLE își...

Nu acelasi lucru se poate spune despre Microsoft si Windows, printre cele mai nesigure sisteme din ultimii ani, pana la lansarea Windows 7, insa interesul pentru PC-uri se pare ca a scazut simtitor de cand au aparut pe piata telefoanele mobile inteligente, care pot deveni cel mai usor victime, mai ales ca vorbim de peste un miliard de dispozitive la nivel global.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Vlad Voiculescu recunoaște că tatăl său a colaborat cu Securitatea
Setari Cookie-uri