Comisia Europeana va acuza Google in mod formal pentru ca abuzeaza de pozitia dominanta pe care o detine pe piata motoarelor de cautare din Europa, gigantul american riscand o amenda de peste 6 miliarde de euro si obligativitatea de a-si modifica modelul de business, potrivit Financial Times.

CE a anuntat oficial miercuri ca a trimis o "declaratie de obiectii" catre Google, considerand ca gigantul american din domeniul IT a abuzat de pozitia pe care o are in Europa, favorizand "in mod sistematic" serviciul Google shopping pentru compararea preturilor produselor in detrimentul altor instrumente asemanatoare.

"In cazul Google, sunt ingrijorata ca a oferit un avantaj nedrept propriului serviciu de comparare a preturilor, incalcand astfel reglementarile antitrust ale UE. Google are acum oportunitatea sa convinga Comisia ca situatia nu sta asa. In orice caz, daca investigatia a confirmat ingrijorarile noastre, atunci Google va trebui sa suporte consecintele legale si sa-si schimbe modul in care isi conduce afacerea in Europa", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, intr-un comunicat al CE.

Anterior, Financial Times anuntase, citand surse apropiate situatiei, ca Vestager va anunta miercuri ca Google va fi acuzata formal pentru incalcarea reglementarilor antitrust prin orientarea traficului competitorilor sai pentru favorizarea propriilor servicii. Plangerea va viza cautarea de produse pe internet, Google fiind acuzata ca a afectat afacerilor altor site-uri de cumparaturi online, insa acuzatiile ar putea fi extinse si catre alte domenii.

Google a confirmat marti actiunea pe care Comisia Europeana o va intreprinde printr-un email adresat angajatilor.

"Avem un caz foarte puternic, cu argumente bune in special in ceea ce priveste serviciile mai bune oferite consumatorilor si cresterea competitiei", se arata in emailul intern, obtinut de Financial Times. Google va avea la dispozitie 10 saptamani pentru a raspunde acuzatiilor aduse de CE si va avea posibilitatea sa fie audiata, pentru a-si sustine punctul de vedere. Citeste aici intreaga replica a companiei americane.

Comisia poate impune amenzi de pana la 10% din veniturile obtinute de Google la nivel global si poate cere companiei sa-si modifice practicile folosite in conducerea afacerilor. Veniturile totale ale Google au crescut cu 18,9% in 2014, la 66 de miliarde de dolari fata de 55,5 miliarde de dolari in 2013.

CE a initiat investigatia impotriva Google in urma cu cinci ani, compania americana fiind aproape de incheierea unei intelegeri anul trecut. Acordul a picat, in cele din urma, din cauza opozitiei Frantei si Germaniei, precum si a unor grupuri media si telecom din Europa.

Google ar putea incerca in continuare sa ajunga la un acord cu CE, inclusiv dupa actiunea de miercuri a Comisiei, in conditiile in care institutia europeana va avea nevoie de cel putin un an pentru a lua o decizie finala in acest caz.

Compania americana va ataca, cel mai probabil, o sentinta nefavorabila pronuntata impotriva sa, astfel ca acest caz s-ar putea transforma intr-un razboi purtat in instantele judecatoresti ale UE. De asemenea, Vestager va anunta si initierea unei investigatii formale impotriva Google care vizeaza sistemul de operare Android pentru smartphone-uri, potrivti Financial Times.

Comisia va examina daca Google impune conditii necompetitive producatorilor de telefoane inteligente, care favorizeaza, in cele din urma, aplicatiile produse de compania americana, cum ar fi YouTube.

"Am lansat, de asemenea, o investigatie formala pentru comportamentul Google in ceea ce priveste sistemele de operare mobile, aplicatiile si serviciile sale. Smartphone-urile, tabletele si dispozitivele de aceasta natura joaca un rol din ce in ce mai importnat in viata cotidiana a oamenilor si vreau sa ma asigur ca pietele din acest domeniu pot creste fara limitari impuse de alta companie", a afirmat Vestager.

Google a respins orice acuzatii pentru presupuse practici neconforme cu legislatia europeana si a precizat ca Android este o platforma deschisa, distribuita gratuit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri