Eficienta energetica, prevenirea poluarii, minimizarea si reciclarea deseurilor au nevoie de administrare informatica, ceea ce determina tot mai multe companii sa se orienteze catre furnizarea de produse si servicii cu grad de siguranta ridicat si impact scazut asupra mediului, informeaza NewsIn.
Desi aceste solutii sunt abia la inceput in Romania, protectia mediului poate duce la reduceri semnificative ale costurilor pentru orice companie, dar si la alte avantaje, cum ar fi conformitatea cu reglementarile internationale de mediu, imbunatatirea relatiilor cu comunitatea locala, motivarea angajatilor si cresterea loialitatii clientilor, toate aceste avantaje contribuind in mod clar la viabilitatea pe termen lung si succesul companiilor respective.

Orice producator de software poate face si dezvolta un program aditional care sa opereze deseurile in cadrul unui sistem de planificare a resurselor in intreprindere (Enterprise Resource Planning - ERP), crede Jan Opritz, presedintele companiei de soft Adcos.

Rolul principal al sistemelor ERP este de a administra. "Cu ERP-ul pe care il dezvoltam noi se pot inventaria intrarile de deseuri, controla si depozita deseurile primare la iesirea din intreprindere," a adaugat presedintele Adcos. Orice companie poate, in principiu, sa creeze un soft aditional care sa controleze deseurile, sa optimizeze productia pentru a economisi energie si sa reduca poluarea aerului.

"Aceste probleme pot fi usor administrate cu un ERP la care se mai adauga niste parametri; astfel de sisteme sunt foarte utile pentru intreprinderi mari precum rafinarii sa distribuitori de gaz, insa, pentru companiile mici si mijlocii, se pune problema costurilor. O societate care opera un cimitir de masini ne-a solicitat un sistem de administrare informatica, dar a fost incapabila sa acopere costurile implementarii", a spus Opritz.

Gelu Florea, director al companiei SIS - Societatea de Inginerie Sisteme, sustine ca sistemele IT pentru mari intreprinderi depasesc informatica generala: "Nu facem numai monitorizare si gestiune ci mergem direct la cauza, adica automatizam interventiile pentru evitarea riscurilor precum explozii, poluari sau deversari subite".

Compania dezvolta Safety Instrumented Systems (sisteme automate pentru siguranta) care aplica standardizari internationale privind siguranta. Aceste solutii SIS se aplica in domenii care folosesc cazane si cuptoare industriale precum rafinarii, petrochimie sau productie de ciment.

In ce priveste economisirea energiei SIS a dezvoltat sisteme proprietare care dezvolta niste module usor pliabile pe aparatele de masura a consumului energetic ale fiecarui client. "Un sistem paralel cu acesta face si masuratori fiscale ale consumului de energie, extrem de util pentru reducerea costurilor", a adaugat Florea.

Siveco a dezvoltat la randu-i Componenta de Mangement al Deseurilor din cadrul pachetului integrat Siveco Applications. Aceasta este proiectata pentru a gestiona activitatile legate de deseuri, incepand cu productia si depozitarea si terminand cu livrarea si eliminarea acestora, a anuntat compania.

Aplicatia poate gestiona toate tipurile de entitati specifice activitatilor legate de deseuri, cum ar fi: serviciile si departamentele din organizatie, supervizori ai procesarii deseurilor, locatii de stoc pentru deseuri sau parteneri care asigura transportul sau eliminarea acestora.

Siveco a dezvoltat sisteme informatice integrate de monitorizare a emisiilor de gaze pentru CONGAZ si sucursale ale Termoelectrica, dar si sisteme de control a calitatii apei prin senzori amplasati in Valea Jiului pentru Regia Autonoma a Apelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri