Matei Pavel, T-ME Studios: Daca nimeresti un angajat care e bun si e si pasionat, dai petrecere

Matei Pavel, T-ME Studios: Daca nimeresti un angajat care e bun si e si pasionat, dai petrecere

Matei Pavel este cofondator al T-ME Studios, compania fondata in 2013 care dezvolta aplicatii de personalizare. T-ME Studios are 35 de angajati si numai clienti din strainatate, mai exact din China si Israel. Inainte de a fonda T-ME Studios, Matei Pavel a mai lansat Koncurs.ro (un agregator de concursuri), Cautareduceri.ro (un agregator de oferte ale site-urilor de reduceri, care in 2012 a fost cumparat de Adulmec.ro) si Tragilasorti.ro (o solutie prin care companiile pot face trageri la sorti transparente).

Inceputul in antreprenoriat

Marea problema este saracia, in prima parte de antreprenoriat este foarte greu la inceput sa nu ai bani. Si ai o presiune mare, in timp ce ceilalti prieteni merg la munca, oamenii cu care vorbesc ei le mai iau din presiune. In schimb tu esti singur, panicat non-stop, faceam atacuri de panica noaptea. Treci de panica abia cand incepi sa ai succes. Cand merg lucrurile, te intrebi de ce te-ai panicat atat.

Eu cand am inceput nu am avut niciun ban, zero barat. Dar daca obiectivul tau este inovezi, mai bine te angajezi la o companire mare, in zona de R&D. Ca sa nu va stresati legat de cum sa faceti bani pentru a crea produse. In schimb, antreprenoriatul ar trebui sa aiba la baza nevoia de a face bani.
Businessul actual as vrea sa il vand, dar nu e un obiectiv. Insa mereu am o strategie de exit.

Recrutarea de angajati

Noi angajam acum pe zona de IT, unde este aproape imposibil sa gasim oameni pentru ca nu au pasiune pentru jobul lor. Oameni pentru care jobul sa nu fie de la 9 la 5, care sa mai citeasca, sa se informeze dupa. Daca nimeresti unul care este si pasionat si are si competente, dai o peterecere. Ca sa ii retinem, noi vorbim foarte mult cu ei, le prezentam lucrurile foarte sincer. Vrem sa vada ca ceea ce fac ei contribuie la succesul firmei, ca daca le place ce fac, compania o sa aiba succes. Sunt 35 de oameni, 90% dintre ei vin de placere, dar, tu, ca fondator, trebuie sa fii prezent in fiecare zi acolo. Adica sa le arati ca esti acolo, nu ca ei muncesc si tu esti pe plaja.

Cand recrutam, facem noi totul. Preferam sa facem asa decat sa platim 7.000-8.000 de euro unei companii de head-hunting pentru un programator de 2.000 de euro. Si dupa o luna sa iti dai seama ca nu se potriveste cu ce vrei tu. Mai ales ca aceste companii trimit niste e-mailuri care nu sunt deloc personalizate. Preferam sa chemam oamenii la noi la birou, sa mergem la o bere, la squash, si, apoi daca ne potrivim, sa ii facem o oferta. Nu merita sa platesti 7.000 de euro pentru un om care face research pe LinkedIn.

De unde vine cresterea

Pentru noi, zona de crestere este Asia, de acolo vin clientii nostri. Mai ales din China. Cu cei din China este foarte greu, iar bariera numarul unu este limba. Apoi este cultura lor, pentru ei este foarte normal sa faca schimbari in produsul pentru care lucrezi si sa nu te anunte. La fel, schimba foarte des oamenii. Vorbesti cu cineva, iar peste o saptamani lucrezi cu altcineva. Insa nu au limita financiara, investesc foarte multi bani.

Andrei Marinescu, Appscend: In 2007 antreprenorii erau vazuti ca un fel de someri

Andrei Marinescu, Appscend: In 2007 antreprenorii erau vazuti ca un fel de someri

Andrei Marinescu este cofondator al Appscend.com, platforma de crearea de aplicatii mobile.

Strategia de exit trebuie gandita inca din faza de inceput a unei afaceri.

Atunci cand mergi la un pitch, daca vrei sa atragi un investitor mergi pe structura clasica: problema-solutie-echipa. Sunt picth-uri de 30 de secunde, de 3 minute sau de 15 minute. Dar in toate se repeta aceeasi idee din Filantropa: Mana care nu spune o poveste, nu primeste nimic. Trebuie sa ii implici pe oameni, sa fii relevant si sa dovesti ca rezolvi o problema.

In antreprenoriat, la inceput esti mereu in panica. Cand treci de panica, te apuci de altceva. Viata unui start-up nu este o linie de la zero cantre infinit, ci una cu suisuri si coborasui.

Este foarte greu sa gasesti angajati, in ciuda faptului ca se zice ca Romania este raiul specialistilor IT. Insa chimia intre angajator si angajat este de baza.

Perceptia despre antreprenoriat s-a schimbat foarte mult. In 2007 cand am inceput primul SRL, toata lumea din jurul meu era socata. Eram vazut ca un fel de somer. Acum ne lovim mai putin de aceasta problema.

Silviu Serban, Drill Sergeant Simulator: Statul ofera 10.000 de euro antreprenorilor. Ce sa faci cu ei in R&D?

Silviu Serban, Drill Sergeant Simulator: Statul ofera 10.000 de euro antreprenorilor. Ce sa faci cu ei in R&D?

Silviu-Tudor Serban (foto) si Andrei Nistor, doi tineri in varsta de 27 de ani, au creat un Drill Sergeant Simulator, un program care schimba comunicarea dintre om si computer, softul creat de ei intelegand comenzile vocale ale ultilizatorului, starea de spirit sau gesturile acestuia. Cei doi sunt castigatori ai concursului international Intel RealSense App Challenge, concurs in urma caruia au fost premiati cu 10.000 de dolari de catre Intel. Tinerii isi doresc sa lanseze un concept de aplicare al acestor tehnologii interactive in zona corporate.

Declaratii Silviu Serban:

"Pentru noi cea mai mare provocare este timpul, din pacate ziua are doar 24 de ore.

In primul rand vrem sa facem cat mai stabila solutia de smart office, pentru ca aceasta sa fie usor de utilizat si implementat. La capitolul marketing in zona corporate credem ca promovarea prin LinkedIn ar putea fi un canal eficient prin care persoanele interesate pot afla despre acest concept.

Statul roman iti da 10.000 de euro pentru a-ti dezvolta o afacere. Ce sa faci cu 10.000 de euro in zona de cercetare si dezvoltare?"