Traficul pe Internet va creste de trei ori pana in 2019, ca urmare a inmultirii numarului de utilizatori si de dispozitive, a conexiunilor machine-to-machine, dar si a cresterii vitezelor in retelele broadband si a ponderii continutului video in totalul continutului consumat, releva cel de-al zecelea raport anual Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast.

Astfel, traficul generat de conexiunile fixe si mobile va ajunge pana in 2019 la un volum anual de doi zettabytes, echivalentul a peste 2.000 de miliarde GB pe an.

„Abia anul viitor, dupa 32 de ani, vom ajunge la un volum anual de trafic pe Internet de un zettabyte. Conform celor mai recente prognoze Visual Networking Index, va fi nevoie apoi doar de inca trei ani pentru a inregistra un volum de trafic de doi zettabytes pe an, lucru care se va intampla incepand cu 2019. Pe masura ce utilizatorii individuali, companiile si societatile in ansamblul lor se indreapta catre Era Digitala, odata cu extinderea Internet of Everything, raportul VNI este din ce in ce mai relevant. Astfel, atat pentru clientii nostri cat si pentru intreaga industrie, vom continua sa raportam aceste tendinte, provocarile pe care le aduc si oportunitatile uriase pe care le genereaza”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Estimari la nivel global ale evolutiei traficului pe Internet si serviciilor asociate

Cisco estimeaza ca traficul pe Internet la nivel global va ajunge la 168 exabytes pe luna pana in 2019, o crestere de 280% fata de traficul de 59.9 exabytes inregistrat anul trecut. Traficul global de date generat in 2019 il va depasi pe cel inregistrat in perioada 1984 - 2013.

Estimari de crestere a traficului pe Internet in Europa Centrala si de Est

• Traficul pe Internet la nivel regional va fi de 5 ori mai mare in 2019 fata de 2014 si va inregistra o rata anuala de crestere de 35%;
• Traficul pe Internet in 2019 in Europa Centrala si de Est va fi de 170 de ori mai mare decat volumul traficului pe Internet inregistrat in regiune in 2005;
• Traficul de date mobile se va majora de 14 ori pana in 2019, cu o rata anuala de crestere de 71%
• Traficul de date mobile reprezenta 7% din totalul traficului pe Internet in 2014 si va ajunge la 22% din totalul traficului pe Internet in 2019;
• Traficul video pe Internet se va majora de 7 ori pana in 2019, avand o rata anuala de crestre de 49%;
• Totalul traficului video pe Internet (business si consumer) va reprezenta 71% din totalul traficului pe Internet in 2019, in crestere de la 43%, cat se inregistra la finele anului trecut;
• Un miliard de dispozitive vor fi conectate la retea in 2019, in crestere de la 519,9 milioane in 2014, ceea ce inseamna aproximativ 3,3 dispozitive conectate la retea pe cap de locuitor in 2019;
• Estimarile arata ca pana in 2019, doar 27% din totalul traficului pe Internet va fi generat de PC-uri (fata de 78% in 2014) si 4% de televizoare, in timp ce 66% va fi generat de dispozitive portabile (smartphone-uri sau tablete) si 2,5% de modulele M2M;
• Viteza medie a retelelor fixe de tip broadband va creste de 2,2 ori pana in 2019, de la 20,1 Mbps, la 44 Mbps.

Cei mai importanti factori care vor influenta traficul pe Internet la nivel global:

Cresterea numarului de utilizatori de Internet – Expansiunea retelelor fixe si mobile asigura accesul unui numar din ce in ce mai mare de utilizatori la retele si la Internet. In 2014, 2,8 miliarde de utilizatori (39 % din populatia totala a globului) erau deja conectati la Internet. Pana in 2019, analistii prevad ca peste jumatate (51%) din totalul populatiei globale estimate (7,6 miliarde de oameni) vor beneficia de o conexiune la Internet. Astfel, numarul de utilizatori de Internet va ajunge la 3,9 miliarde. (Sursa: Population Division of the Dept. of Economic & Social Affairs of the United Nations).

• Extinderea numarului de dispozitive si conexiuni – Furnizorii de servicii de date vor fi nevoiti sa-si adapteze retelele pentru a face fata noului val de dispozitive de ultima generatie care urmeaza a fi lansate. In prezent exista 14 miliarde de dispozitive conectate la retea, numar ce va creste pana la 24 de miliarde pana in 2019. Printre acestea se afla tablete, smartphone-uri si televizoare UHD care au posibilitatea de a se conecta la Internet, dar si conexiuni M2M, si wearables (echipamente electronice care pot fi purtate ca accesorii vestimentare), printre care noile ceasuri inteligente si dispozitive de monitorizare a sanatatii etc. Se anticipeaza o crestere la 3,2 dispozitive conectate la retea pe cap de locuitor in 2019, fata de 2, in 2014. Acestea se vor putea conecta la retelele fixe si mobile doar dupa un proces de autentificare, lucru care va necesita o investitie suplimentara in administrarea si securizarea retelelor. Operatorii de servicii trebuie sa dezvolte o strategie cuprinzatoare pentru tehnologia IPv6 pentru a putea gestiona eficient volumul dispozitivelor si complexitatea conexiunilor. La nivel global, se estimeaza ca, pana in 2019, aproximativ 41% dintre retelele fixe si mobile vor fi compatibile cu tehnologia IPv6, in timp ce, in 2014, doar aproximativ un sfert dintre retelele existente ofereau acest tip de suport.

• Vitezele retelelor fixe de Internet broadband vor creste – La nivel global, se estimeaza cresterea vitezei medii a conexiunilor fixe de tip broadband de la 20,3 Mbps la 42,5 Mbps pana in 2019. Din punct de vedere al vitezelor, tarile din Europa de Vest si zona Asia Pacific vor continua sa domine piata. Pana in 2019, 33% din totalul conexiunilor fixe de tip broadband vor depasi viteza de 25 Mbps, ceea ce reprezinta o crestere de 4% fata de vitezele actuale (vitezele retelelor mobile sunt descrise in editia din luna februarie a 2015 VNI Mobile report).

• Noi servicii avansate de continut video – Continutul video va reprezenta 80% din totalul traficului pe Internet din 2019, o crestere de 67% in comparatie cu 2014. Utilizatorii individuali, business si de dispozitive mobile manifesta un interes crescut pentru serviciile video pe toate retelele si pe toate tipurile de dispozitive, crescand importanta calitatii continutului, a disponibilitatii serviciilor si a costurilor aferente.

• Evolutia serviciilor mobile
- Dispozitivele conectate la retele Wi-Fi si la retelele mobile vor genera 67% din traficul pe Internet pana in 2019: Wi-Fi 53%, conexiuni mobile 14% (conexiunile fixe vor reprezenta doar 33%);
- In 2014, traficul generat de conexiunile fixe a reprezentat 54% din totalul traficului pe Internet, conexiunile Wi-Fi avand o pondere de 42%, iar cele la retelele mobile de doar 4%.

• Extinderea Internet of Everything (IoE) si M2M – IoE inregistreaza o extindere rapida, in timp ce conexiunile M2M se vor tripla in urmatorii cinci ani (ajungand la 10,5 miliarde pana in 2019). Tehnologia IoE are o evolutie rapida in mai multe verticale de business (de exemplu agricultura, domeniul sanatatii, productia de bunuri, comert si transporturi), dar si in cadrul solutiilor dezvoltate pentru case „inteligente” (de exemplu supravegherea video, monitorizarea consumului de energie, controlul temperaturii si al iluminarii etc.).
- Din punctul de vedere al tehnologiei, segmentul „Connected Health” va inregistra cea mai rapida evolutie, in 2019 estimandu-se de 8,6 ori mai multe conexiuni decat in 2015 (54% rata anuala de crestere);
- Segmentul caselor inteligente va reprezenta 48% din conexiunile M2M pana in 2019.

Citeste si:

    • Impactul jocurilor video – Cisco estimeaza evolutia pozitiva a traficului de date in asociere cu evolutia industriei de jocuri video, datorita cresterii capacitatii de stocare a consolelor, a cresterii traficului desfasurat prin cloud si a extinderii conexiunilor prin fibra optica.

    Adoptarea mai rapida a serviciilor de catre utilizatori – Serviciile de distributie de muzica online vor inregistra cel mai mare avans in cadrul serviciilor destinate pietei de larg consum, cu o rata anuala de crestere de 7,7% in perioada 2014 - 2019, ajungand de la 1,2 miliarde de utilizatori, la 1,7 miliarde. Serviciile mobile care iau in calcul amplasarea geografica a dispozitivelor (LBS – Loction Based Services) vor avea cea mai rapida crestere in cadrul serviciilor mobile adresate utilizatorilor individuali, in timp ce serviciile de conferinte video vor avea cea mai rapida evolutie in domeniul serviciilor business.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri