Schneider Electric, primul chirias al Green Court Bucharest, a implementat in cladirea de birouri un proiect ce a constat in echipamente si solutii de eficienta energetica, distributie si alimentare cu energie electrica si management centralizat al cladirii care va duce la o reducere a costurilor cu pana la 30%.

Schneider Electric imparte cladirea, in prezent, cu Orange Romania. Compania specializata pe energie si automatizare a proceselor ocupa doua etaje, un total de 3.100 de metri patrati.

Pentru managementul inteligent al cladirii, Schneider Electric Romania a implementat SmartStruxure Solution, o solutie integrata care poate aduce economii de energie de pana la 30%, asigurand, in acelasi timp, un mediu confortabil angajatilor/chiriasilor cladirii, sustin oficialii companiei.

Trecand peste datele tehnice, complexe si (aparent) bine implementate, interesante sunt alte date economice oferite de oficialii Schneider. “Investitiile intr-o cladire noua se impart, in general, in doua – dezvoltarea efectiva care se realizeaza in doar cativa ani si care acopera 25% din cheltuieli si apoi cheltuielile de operare pe o perioada de 25-30 de ani care inseamna 75% din cheltuieli. O cladire verde poate economisi 25% din cheltuielile de capital prin reducerea numarului de echipamente fixe – cabluri, instalatii, intrerupatoare si asa mai departe, si 30% din cheltuielile operationale, de energie”, spune Petre Butu, partner business unit vice-president la Schneider.

Mai mult, clasificarea unei cladiri ca fiind verde duce, in medie, si la cresterea pretului chiriei cu 6,1%, pentru proprietar. “Ce este insa foarte important este crearea unui mediu de lucru cat mai placut pentru angajati, si acest fapt duce, implicit, la cresterea eficientei lor”, mai spune Petre.

Un alt beneficiu al cladirilor verzi, si de fapt o obligatie fata de Terra, este reducerea emisiilor de carbon. Din pacate, Romania este peste media UE in ceea ce priveste aceste emisii dar si a energiei consumate. Astfel, in UE, cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie, pe cand in Romania cladirile (rezidential + birouri, spatii comerciale, alte cladiri nerezidentiale) sunt responsabile pentru 45% din consumul total de energie.

Pe 2% din suprafata Planetei locuiesc 50% din oameni – si aici vorbim de orase. Din pacate, aceste orase sunt responsabile de 80% din emisiile de carbon din atmosfera. Este obligatia Romaniei ca in urmatorii cinci ani, toate cladirile noi sa fie cat mai eficiente energetic, certificate”, puncteaza Petre Butu.

Din pacate, in Romania inca nu exista o legislatie, ca in Franta, pe care sa se bazeze si modernizarea cladirilor vechi care, in tara, sunt majoritare.

Dupa cum puteti vedea in galeria foto, in spatele unei cladiri verzi certificata LEED Gold se afla o multitudine de tehnologii si software-uri – panouri de unde se controleaza si monitorizeaza functionarea termica, turbine pe terasa care trebuie mentiune la un nivel functional, intrerupatoare inteligente, senzori de lumina care se sting atunci cand nimeni nu se afla in incapere.

Schneider Electric are in Romania si Moldova 275 de angajati, 103 fiind la etajul 1 al cladirii Green Court Bucharest, in centrul de suport clienti international. Acestia acopera 46 de state din lume si vorbesc 20 de limbi. “In 2016 vom extinde numarul angajatilor cu circa 100”, spune, la randul ei, directorul de HR al companiei, Miriana Matei. 61% dintre angajati sunt barbati in timp ce 39% sunt femei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri