Smartphone-urile au devenit atat de impamantenite in cultura noastra incat sunt unii oameni care nu-si pot imagina existenta fara ele (da, atat de dependenti de tehnologie am ajuns)! Cu toate acestea, a existat o perioada in care trebuia sa mergi cu PDA-ul dupa tine, „indestructibilele Nokia” sau, de ce nu, pagere.

Haideti sa trecem in revista 10 dintre cele mai importante si influente smartphone-uri din toate timpurile.

10. Kyocera 6035 (2001)

Acesta este recunoscut ca fiind primul smartphone serios, comercializat pe piata din SUA. Atunci cand clapeta era trasa si ecranul acoperit, arata ca un telefon normal pentru vremurile acelea. Dar cand descopereai ecranul, puteai vedea butoanele Palm si iti dadeai seama ca era o combinatie Palm PDA – doi in unul.

Avea un design interesant care, ulterior, avea sa fie implementat in Blackberry, Palm si device-uri ale Apple. Este greu sa te uiti la Kyocera 6035 si sa incerci sa ti-l imaginezi ca fiind iPhone 6 Plus, dar conceptul a ramas asemanator.

Intre timp, Kyocera s-a reprofilat si nu mai produce telefoane mobile. In schimb, poti gasi o multime de accesorii si incarcatoare pentru imprimante.

9. Samsung Galaxy Note (2011)

Cand a iesit pe piata Galaxy Note, utilizatorii de iPhone au pufnit in fata ecranului masiv de 5,3 inci. Cum sa te folosesti de ditamai ecranul!?! Nici macar nu-ti intra in buzunar. Este un scenariu amuzant, intrucat acum iPhone are ecran de 5,5 inci.

Inainte de Note au mai fost tentative de a realiza o „fableta” – Samsung nu a fost prima companie care a cochetat cu ideea. Cu toate acestea, Galaxy Note a schimbat industria smartphone-urilor si felul in care acestea arata acum. Modele mari, pentru „power users” si modele mai mici, pentru utilizatorii casual.

Intre timp, Samsung a ajuns la o versiune mult mai performanta a Galaxy Note - Galaxy Note 4, cu 4G.

8. Nokia 9210 Communicator (2003)

9210 Communicator era un device parca desprins din filmele SF. Design-ul scoica permitea ca, la prima vedere, sa para un simplu telefon, in timp ce deschis era un mic laptop.

Beneficia de ecran in culori, media player functional si chiar abilitatea de a edita fisiere word! Pretul era insa unul foarte ridicat – atat in lei cat si ca greutate. Un lucru este insa sigur: acest device a fost inaintea vremurilor sale.

Acum, Nokia mizeaza pe terminalele Lumia, cu Windows. Compania are o cota de piata redusa, ramane de vazut ce strategie vor adopta companiile pentru a recupera.

7. iPhone 3G (2008)

Fiecare iteratie a iPhone-ului de-a lungul anilor a adaugat cateva facilitati si tehnologii interesante. Cu toate acestea, nicio trecere nu a fost mai mare ca de la primul model la al doilea. Nu doar ca iPhone-ul din 2008 permitea, pentru prima oara, conectivitate 3G ci a adus cea mai importanta facilitate – App Store-ul. Apple practic a deschis drumul dezvoltatorilor de software/aplicatii si a unei industrii de miliarde de dolari.

Intre timp, iPhone-ul a ajuns la generatia a sasea - da, mult mai performanta si mai...mare.

6. LG Prada (2007)

Lasand la o parte controversa legaturii dintre iPhone-ul original si anterior lansatul LG Prada, nu exista indoiala ca acesta din urma a avut o influenta masiva asupra industriei. A fost primul device lansat cu ecran capacitiv si o forma placuta. Nu doar atat, dar LG Prada avea un aspect luxos – de la nume, design-ul bine finisat, pana la interfata moderna.

Desi nu a avut impactul iPhone-ului, este greu sa nu privesti LG Prada ca un pas in fata in inovatie.

Surprinzator, am mai gasit ceva legat de LG Prada! O folie pentru protectia ecranului. Recomandam sa protejati o bucata din istorie.

5. Nokia 6600 (2003)

Nokia 6600 este un alt telefon ce a insuflat noi tendinte pe piata; a fost un telefon cu care puteai face mai mult decat sa primesti apeluri si sa trimiti SMS-uri. La acea data, device-ul, devenit iconic intre timp, era cel mai avansat telefon Nokia, cu sistemul de operare Symbian 7.0 si ecran full color plus camera foto integrata. A fost un telefon atat de popular incat Nokia a continuat sa il produca pana in 2007.

4. Galaxy Nexus (2011)

Este cel mai probabil primul telefon Android cu adevarat reusit. Existau, bineinteles, alternative, dar Galaxy Nexus a fost primul telefon care a dovedit ca Android este o alternativa viabila iPhone-ului – calitativ, hardware si software. Android ajunsese la versiunea 4.0.

Realizat intr-un efort comun de Samsung si Google, Galaxy Nexus a fost semnalul perfect ca Google are de gand sa se lupte umar la umar cu Apple. Nu a avut vanzari mai bune decat Galaxy S III, dar Galaxy Nexus a adus un nou design pe piata.

Galaxy Nexus-ul tau poate fi protejat si purtat pe brat, printr-o husa speciala.

3. Palm Pre (2009)

Desi iPhone-ul era deja pe piata de doi ani, nu toti sarisera deja in „barca” keyboard-ului digital si a device-urilor Apple. Una dintre cele mai bune alternative la acea data era Palm Pre care rula pe laudatul sistem de operare webOS. Palm Pre avea un ecran multi-touch capacitiv, keyboard glisabil si destula putere pentru a putea face multitasking pe un sistem de operare bazat pe gestica. Practic, Palm Pre reunea ce era mai bun din ambele lumi – punctul de convergenta intre vechile telefoane „slide” si noua generatie lansata de Apple.

Din pacate, Palm nu a avut parte de un final fericit, fiind achizitionata de HP si ramanand in istorie aproape exclusiv cu Palm Pre.

2. BlackBerry Quark (2003)

Inainte de ecranele capacitive si a keyboard-urilor digitale, totul se rezuma la Blackberry-uri si ale sale keyboard-uri de inalta calitate. Quark nu a fost primul device al companiei canadiene, dar in mod clar a fost primul dintr-o generatie de succes – ecran monocrom, speakerphone integrat, rotita de navigare si, cel mai interesant, acces la serviciile BlackBerry.

Desi seria 7000 (2005) urma sa integreze ecran color si redesign al keyboard-ului, seria 6000 „Quark” a fost radacina de unde a pornit saga BlackBerry.

BlackBerry a pastrat inca multe modele cu tastatura fizica, adoptand insa si tendinta (aproape) universala, de smartphone cu tastatura digitala.

1. Apple iPhone (2007)

Ce se poate spune mai mult decat deja s-a spus despre iPhone? Atunci cand Steve Jobs a prezentat smartphone-ul si a spus ca este un device „trei intr-unul”, nu ar fi putut nici macar el sa prevada cum va evolua device-ul pana la cel de astazi. Era insa constient ca are capacitatea de a schimba o intreaga industrie, si asa a si facut.

Sunt nenumarate lucruri pe care iPhone le-a adus in piata sau a inovat pe marginea unora deja existente: keyboard digital, un singur buton de home, materiale finisate perfect, de calitate. Poate mai mult decat aceste lucruri, iPhone-ul a redefinit complet industria, bazata pana atunci pe rotite, keaboard-uri sau stilusi. Restul, dupa cum se spune, este istorie.

Sursa foto: Shutterstock: Smartphone-uri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri