Valoarea pietei de servicii de tip cloud computing din Romania va depasi 150 de milioane de euro pana in 2017, in conditiile in care companiile si institutiile publice constientizeaza necesitatea acestora si incep sa le implementeze. „Gradul de adoptie in Romania al serviciilor cloud era sub 10% in 2013, insa, in urmatorii ani, ne asteptam la o crestere semnificativa, tinand cont de faptul ca se va da unda verde la fondurile europene, pentru perioada 2014 - 2020.

Estimam o crestere semnificativa a cererii din partea firmelor mici si a institutiilor publice, odata ce Comisia Europeana a stabilit regulile de finantare a proiectelor din IT in 2014”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb Romania.

Astfel, Euroweb estimeaza pentru 2015 un avans de 20% a industriei locale de servicii de tip cloud.

Potential mare de crestere pentru mediul privat

Cea mai recenta statistica europeana arata ca piata din Romania are un necesar si un potential de crestere important in zona solutiilor IT de business pentru companii. Adoptia serviciilor cloud in sectorul privat reduce costurile de utilizare a solutiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licente software, hosting, colocare, mentenanta sau personal tehnic ultraspecializat), ofera acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SAAS (Software As A Service), presupune
flexibilitate, iar informatia este foarte bine structurata si centralizata.

Retail jobs

Administratii publice mai eficiente

Sectorul public se orienteaza catre tehnologia cloud computing din mai multe motive: in primul rand, reducerea costurilor si cresterea semnificativa a eficientei muncii in cadrul administratiilor. In plus, adoptarea unor astfel de tehnologii permite realizarea facila a unor sisteme orientate pe functionalitate si pe nevoia cetateanului pentru o interactiune eficienta cu administratia publica.

Utilizatorii individuali sunt familiarizati cu serviciile de tip cloud

Si la nivelul utilizatorilor individuali lucrurile se schimba. „Numarul celor care gasesc foarte utile activitatile in cloud este din ce in ce mai mare, fapt ce denota increderea oamenilor in aceasta piata si conduce automat la maturizarea a tot ce se creeaza si se utilizeaza in sistem cloud”, spune Nazmi Çağlar Bölük.

Citeste si:
Euroweb Romania, crestere de 20% in primul semestru din 2017
Euroweb Romania anunta o...

Utilizatorii individuali vor avea posibilitatea si oportunitatea de a accesa si a uza de diferite fisiere si informatii media de pe diverse dispozitive. Aplicatiile de mobil din cloud, elementele media, retelele de socializare, muzica si video-streaming-ul vor cunoaste o crestere semnificativa, iar elementele create in cloud vor deveni si mai necesare utilizatorilor. In cele din urma, cloudul va fi metoda cea mai eficienta si mai raspandita pentru stocarea de date.

Intelegerea avantajelor pe care cloud-ul le aduce atat mediului privat, cat si public, dar si la nivelul utilizatorilor individuali, creaza premisele aparitiei de noi astfel de servicii si de crestere a ratei de adoptie pentru cele existente deja pe piata.

Euroweb are in vedere pentru perioada urmatoare sa lanseze solutii de infrastructura si de securitate in cloud. Un exemplu in acest sens este Managed DDoS Protection, un serviciu care protejeaza companiile impotriva atacurilor de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service), care se afla intr-o continua evolutie.

Citeste si:
Atacurile de tip DDoS ale hackerilor s-au triplat în pandemia de...
Criminalii informatici...

Obiectivul atacurilor de tip DDoS este sa distribuie un numar foarte mare de cereri catre sistemul informatic sau baza de date ale unui website, pentru ca acesta sa nu mai fie disponibil pentru utilizatori. Serviciul Managed DDoS Protection opreste aceste atacuri inainte ca ele sa ajunga la destinatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri F