Comisia Europeana, Parlamentul UE si Consiliul UE au ajuns la un acord preliminar referitor la eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017 si acordarea de catre operatorii de telecomunicatii a unui tratament egal tuturor utilizatorilor de Internet, la capatul a 12 ore de negocieri.

Proiectul de acord marcheaza un pas important in planul UE de reorganizare a pietei digitale pentru stimularea dezvoltarii si recuperarea decalajului fata de Statele Unite si Asia, relateaza Mediafax, care citeaza Reuters.

"Potrivit acordului, suprataxele de roaming din Uniunea Europeana vor fi eliminate de la 15 iunie 2017", a anuntat Letonia, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Acordul necesita aprobarea Parlamentului European si a statelor membre ale UE, dintre care unele au insistat ca eliminarea tarifelor de roaming sa aiba loc in decembrie 2018.

Statele din estul Europei si-au exprimat ingrijorarea ca operatorii ar putea majora tarifele, daca tarifele de roaming vor fi eliminate prematur, in timp ce tarile cu numar mare de turisti, precum Spania si Grecia, au profitat de tarifele ridicate.

Citeste si:
Romania, cea mai mare rata a mortalitatii din cauze tratabile in UE
INFOGRAFIC Romania are cea...

Amanarile au nemultumit asociatiile de protectie a drepturilor consumatorilor, care au sustinut ca statele membre apara interesele operatorilor nationali.

Tarifele de roaming vor scadea treptat

Ca masura interimara, tarifele de roaming vor scadea in aprilie 2016, urmand sa aiba un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date si 0,02 euro pentru un mesaj text.

In acest fel, tariful maxim de roaming va deveni cu 75% mai mic decat in prezent, potrivit Comisiei Europene.

Comisia Europeana a stabilit limite pentru tarifele de roaming din 2007 si afirma ca apelurile trasfrontaliere si SMS-urile s-au ieftinit cu peste 80%, iar in cazul datelor cu pana la 91%.

Citeste si:
Reguli pentru returnarea unei comenzi sau a unui produs
Regulile Uniunii Europene:...

In privinta neutralitatii Internetului, UE intentioneaza sa impuna operatorilor sa trateze intreg traficul pe Internet in mod egal, iar blocarea va fi permisa doar din motive clare, cum ar fi atacurile cibernetice sau pornografia infantila.

Reglementarile unice la nivelul UE referitoare la Internet urmeaza sa intre in vigoare in toate statele membre pe 30 aprilie 2016.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis: Climatul politic s-a imbunatatit; abordarile sunt europene