Cele mai mari zece companii de software au avut afaceri mai mari cu aproximativ 34% (600 milioane de lei) fata de 2013, ajungand astfel la un business de circa 2,35 miliarde de lei, conform datelor furnizate wall-street.ro de catre Registrul Comertului.

Pe de alta parte, profitul net a ajuns la 122,4 milioane de lei, acesta fiind mai mare cu 23,2 milioane de lei comparativ cu 2013. Si numarul mediu de angajati al celor mai mari jucatori din software a crescut, acesta majorandu-se cu 1.220 de persoane.

Cel mai mare producator local de software a ramas in continuare Oracle Romania, filiala gigantului american ajungand anul trecut la afaceri de 703 milioane de lei, mai mult cu 164,3 milioane de lei fata de 2013. Compania este printre cei mai mari angajatori dn IT-ul romanesc, iar in jur de 80-90% dintre cei 2.276 de salariati lucreaza in centrele de suport ale Oracle. Grupul are in jur de 20 de centre de software si servicii in Bucuresti, americanii extinzandu-se foarte puternic din 2004, cand a fost deschis primul astfel de centru. Angajatii Oracle ofera servicii in aproape 30 de limbi straine.

In top, companii romanesti cu traiectorie total opusa

Pe locurile urmatoare in top se afla doua companii fondate de antreprenori romani: Bitdefender (Mariuca si Florin Talpes), respectiv SIVECO (un grup de asociati condus de Irina Socol).

Daca in ultimii ani Bitdefender s-a extins foarte mult in exterior, in jur de 95% din business fiind generat de pietele externe, iar de curand a atras atentia intregii lumi prin BOX, o solutie de securitate informatica care protejeaza toate obiectele din casa conectate la internet, in schimb, SIVECO a fost implicata in ultimul an intr-un important caz de evaziune fiscala.

Mai exact, in septembrie anul trecut, Irina Socol, presedintele companiei, actionar si cofondator al SIVECO, era acuzata de evaziune fiscala, bugetul de stat fiind prejudiciat cu trei milioane de euro, potrivit procurorilor. In urma cu cateva ore a fost condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva. De altfel, daca in 2013 SIVECO, o companie care in trecut a castigat numeroase contracte cu statul, avea un profit net de aproape 17,3 milioane de lei, anul trecut producatorul de soft raporta o pierdere de 28,2 milioane de lei.

Piata de software si servicii IT era estimata anul trecut la circa 2,4 miliarde de euro, mai mult cu 13% fata de 2013, conform Studiului „Software and IT Services in Romania”, realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si Pierre Audoin Consultants (PAC).

* Datele financiare pe anul 2014, pentru Bitdefender, sunt preluate din anuarul "Cei mai mari jucatori din economie 2015", realizat de Ziarul Financiar, pentru producatorul de software lansat de familia Talpes nefiind inca publicate rezultatele pe site-ul Ministerului de Finante

Wall-Street.ro va publica in editia de luni clasamentul celor mai mari 50 de companii de software din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri