Mediul fiscal instabil este cel mai mare pericol pentru industria IT romaneasca, unii investitori preferand Ucraina sau Belarus in locul Romaniei, a declarat Mihai Mafteianu, directorul general al Cronian Group, grup de companii specializat in dezvoltarea de aplicatii mobile.

Cronian Group este format din acceleratorul universitar Cronian Academy, incubatorul pentru start-upuri Cronian Labs si Cronian Talent, companie care se ocupa de management operational pentru cercetare si dezvoltare.

“Incapacitatea pietei de pastra un mediu fiscal stabil pentru un client international este un mare dezavantaj pentru IT-ul romanesc. Investitorii cand vor sa faca o investitie trebuie sa fie destul de siguri ca pot sa faca profit pe un termen destul de lung. Daca insa mediul fiscal fluctueaza, valoarea investiei scade semnificativ. De aceea Romania pierde destul de mult in privinta unor tari ca Belarus sau Ucraina pentru ca acestea au reusit sa isi creeze un mediu de servicii IT semnificativ ca parte din PIB. In aceste tari o mare parte din bani vin din IT", spune Mafteianu.

Industria IT&C aduce 6% din PIB

Industria IT&C a inseamnat anul trecut 6% din Produsul Intern Brut al Romaniei, in valoare de 150 de miliarde de euro, conform datelor Institutului National de Statistia. De altfel, anul trecut cele mai importante contributii la cresterea PIB le-au avut industria (cu o pondere de 24% la formarea PIB) și al crei volum de activitate s-a majorat cu 3,5% si industria de IT&C al carei volum de activitate s-a majorat cu 11%.

In industria locala de IT&C lucreaza in jur de 100-120.000 de oameni.

El adauga ca desi Ucraina este o tara extrem de instabila politic, mediul fiscal este mai favorabil investitiilor straine decat cel romanesc.

“Instabilitatea fiscala este cel mai mare risc al mediului IT antreprenorial romanesc. De asemenea, costurile cu oamenii sunt foarte mari. In Romania se vorbeste mereu de salariu net. Dar daca adaugi taxe la un salariu de 1.000 de euro ajungi deja la un salariu brut de 2.500 de euro. Iar asta este un salariu aproape de a unuia din Londra, unde se ia in calcul doar salariul brut, iar angajatul isi plateste taxele nu compania. Acestea sunt riscuri foarte mari si limiteaza foarte mult investitiile in IT”, mai spune fondatorul Cronian Group.

Companii mari care aduc in Romania tehnologii vechi doar pentru a-si reduce costurile

Mafteianu un antreprenor in zona de aplicatii mobile a lansat in 2011 Cronian Academy, primul accelerator univesitar pentru studentii la informatica din Romania prin care isi propune sa ii invete pe tineri cum sa devina antreprenori. Programul este format dintr-o etapa de cursuri si una de accelerator, in cadrul aceleratorului fiind admisi anual in jur de 100 de studenti. Dintre cei 500 de tineri care au fost inclusi in programul de accelerator din 2011 si pana in 2015, in jur de zece tineri au devenit antreprenori, restul angajandu-se in companii.

“Cererea de specialisti este atat de ridicata incat ei sunt atrasi de oferte salariale care le face dificila luarea in considerare a antreprenoriatului. Insa, o parte dintre abilitatile pe care ei se specializeaza in companii nu sunt replicabile mai departe. Uneori isi inchid sansele specializandu-se in tehnologii care nu mai sunt cautate. O buna parte dintre companiile care anunta angajari isi aduc in Romania proiecte de cercetare si dezvoltare pe care doar vor sa le intretina, pentru reduceri de costuri. Insa, aceste proiecte sunt incepute acum 10-20 de ani si acesti specialisti se formeaza in tehnologii vechi, care intr-un numar de ani nu vor mai fi relevante. Noi incercam sa le comunicam acest lucru prin Cronian Academy. Ei considera angajarea in multinationale ca pe o alternativa usoara, dar aceasta gandire este construita pe termen scurt. Este un venit sigur, dar care le limiteaza foarte mult potentialul”, spune Mafteianu

Cronian Academy si Cronian Labs sunt finantate din activitatea Cronian Talent, companie de management operational pentu departamente de cercetare si dezvoltare pentru

Angajeaza 50 de oameni pentru Cronian Talent

“Ceea ce face, noi nu este nici outsourcing, nici consultanta. Facem recrutare pentru a forma echipe de cercetare si dezvoltare, mai exact ce ar face un country manager daca ar veni in Romania”, explica antreprenorul.

Pentru Cronian Talent lucreaza 50 de oameni pentru cinci clienti din Elvetia, printre care Ringier, agentii digitale sau start-up-uri. De altfel, Mihai Mafteianu declara ca firma a fost inregistrata in Elvetia din cauza mediului fiscal instabil din Romania.

Seful Cronian Group nu a oferit date despre cifra de afaceri a Cronian Talent, insa a spus ca anul acesta mizeaza pe o crestere de 150%.

“Ne vom extinde baza de clienti si, implicit, echipa existenta. Am inceput anul trecut, acum avem 50 de oameni, iar pana la finalul anului vom fi peste 100 de persoane. Vrem sa recrutam specialisti pentru trei verticale: dezvoltare de aplicatii mobile, dezvoltare de platforme web in cloud si managementul proceselor de business (BPM). Majoritatea clientilor vin la noi pentru dezvotarea de aplicatii mobile. Cererea pe care o avem pentru recrutare depaseste cu mult capacitatea Romaniei de a pregati specialisti in tehnologii de varf”, mai spune Mafteianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri