Lansarea serviciilor de telefonie 4G ar putea avea loc in 2010
Operatorii internationali isi ling ranile dupa äesecul 3Gö si se pregatesc sa cucereasca piata cu o tehnologie care permite transferul de date cu un gigabit pe secunda.

Operatorii internationali de telefonie mobila si producatorii de echipamente sustin ca lansarea serviciilor 4G va determina cresterea gradului de utilizare a terminalelor mobile, intr-o masura mult mai mare decit a reusit tehnologia 3G, transmite Reuters, citata de MEDIAFAX.

Tehnologia mobila 4G, aflata in proces de dezvoltare, va permite convergenta transmisiilor de voce si date, au declarat mai multe companii. Utilizatorii de telefoane mobile vor avea acces la o serie de servicii de care dispun, in prezent, numai prin intermediul computerelor personale, cu conexiuni in banda larga de mare viteza. Operatorii au alocat miliarde de dolari accelerarii procesului de dezvoltare a retelelor proprii de telefonie mobila, astfel incit sa se poata oferi utilizatorilor accesul la fotografii, fisiere video si Internet, actiuni menite sa contribuie la cresterea veniturilor. Insa cresterea gradului de penetrare a tehnologiei 3G a fost un proces mai lent decit s-a estimat anterior. Tehnologia 3G, care permite efectuarea de conferinte video si accesul wireless la Internet, nu s-a extins inca suficient de puternic, iar profiturile generate nu justifica volumul investitiilor efectuate pentru constructia retelelor corespunzatoare.

3G, tehnologie invechita

ä3G a fost un esec. Piata nu a raspuns corespunzator, si deja devine o tehnologie invechitaö, a declarat Kim Ki-ho, vicepresedinte al diviziei de retele de telecomunicatii a companiei Samsung. Pe de alta parte, Kristin Rinne, seful diviziei de tehnologie a firmei Cingular Wireless, a afirmat ca gradul de utilizare a tehnologiei 3G abia acum se indreapta catre nivelul dorit.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU) defineste 4G ca fiind o tehnologie wireless care permite transferul de date cu o viteza de 100 megabiti pe secunda in timp ce utilizatorul se afla in miscare si de un gigabit pe secunda atunci cind posesorul telefonului mobil sta pe loc.

Un film = 5,6 secunde

Viteza de transfer de care se bucura 4G permite utilizatorilor descarcarea unui film de pe Internet in 5,6 secunde, potrivit Samsung Electronics.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6805&art=17172&cHash=52133f2196

Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si