Cosmote Romania a depus luni o oferta pentru achizitionarea unei licente 3G de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), conform procedurilor standard determinate n procesul de evaluare al IGCTI, informeaza compania.
Astfel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom SA, SC RCS&RDS SA si SC Telemobil SA., alaturi de Cosmote, incearca sa obtina cele doua licente 3G scoase la licitatie.

Castigatorii licitatiei vor fi selectati in urma unui proces de evaluare de catre IGCTI si vor fi anuntati nu mai tarziu de 15 octombrie. Pretul de achizitie a unei licente 3G a fost stabilit de IGCTI la cca. 35 de milioane de dolari. Costurile aferente achizitionarii unei licente si dezvoltarii retelei 3G sunt deja incluse in planul de investitii al Cosmote Romania, anunta un comunicat al companiei.

Cosmote Romania intentioneaza sa ofere servicii 3G accesibile si relevante pentru clientii sai, inclusiv servicii inovatoare de date de mare viteza, totodata extinzand capacitatea retelei. In implementarea tehnologiei 3G in Romania, Cosmote va beneficia de experienta pe care Grupul o detine in Grecia, unde acesta ofera cu succes servicii 3G inca din 2004.

Cosmote Romania, membra a grupului elen Cosmote, s-a lansat pe piata romaneasca in decembrie 2005 cu scopul de a face telefonia mobila accesibila tuturor romanilor. Dupa primele 7 luni pe piata romaneasca a atins un numar de peste 530.000 de clienti, demonstrand receptivitatea pietei romanesti la ofertele noului operator. Actionarii principali ai Cosmote Romania sunt Cosmote Grecia (70% participatiune) si Romtelecom (30% participatiune).

Grupul Cosmote are mai mult de 9,4 milioane clienti in Europa de Sud-Est, fiind operatorul cu cea mai dezvoltata prezenta in regiune in tarile in care ofera servicii: Grecia (Cosmote Greece), Romania (Cosmote Romania), Bulgaria (Globul), Albania (AMC) si Fosta Republica Iugoslava Macedonia (Cosmofon). Actiunile Grupului Cosmote sunt listate la bursele din Atena si Londra.

Alte trei oferte pentru ultimele doua licente de telefonie 3G

Companiile care au depus oferte sunt Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom SA, SC RCS&RDS SA, Cosmote Mobile Telecomunications SA si SC Telemobil SA. "In 2004, la prima licitatie 3G, doar doua companii au licitat pentru patru licente 3G, datorita conditiilor restrictive de participare, impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente avem patru ofertanti", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

"In 2004, la prima licitatie 3G, doar doua companii au licitat pentru patru licente 3G, datorita conditiilor restrictive de participare, impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente avem patru ofertanti"Analizarea ofertelor se va face in doua etape. In prima etapa, comisia va studia documentele de eligibilitate, urmand ca in etapa a doua sa aiba loc evaluarea propriu-zisa a ofertelor. Comisia de evaluare va stabili pana pe 11 septembrie ofertele calificate in cursa pentru cele doua licente 3G. Numai acestea vor fi evaluate conform grilei de punctaj mentionata in caietul de sarcini.

Conform grilei, ofertantii vor fi clasificati dupa numarul de puncte obtinute. In eventualitatea unui punctaj egal, punctele aferente primei faze de dezvoltare vor fi multiplicate cu 0,25 si adaugat la numarul total de puncte. Daca egalitatea se pastreaza in continuare, ofertantul care isi asuma demararea operatiunilor comerciale mai devreme va fi avantajat.

Ofertele vor fi evaluate in perioada 11 septembrie-15 octombrie, cand vor fi anuntati castigatorii licitatiei. Comisia de evaluare este alcatuita din sapte membri, reprezentand domeniul juridic, economic si tehnic. Licentele vor fi acordate pana la finele anului.

In procesul de evaluare, acoperirea geografica si a populatiei va fi punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea si experienta vor primi cate cinci puncte.
Titularii licentelor 3G trebuie sa implementeze un sistem de comunicatii electleiice in conformitate cu limitele de emisie specificate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sau de Conferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii.

Operatorii de telefonie mobila ar putea recupera o parte din investitia in licente

Daca operatorii romani de telefonie mobila se lupta pentru licentele 3G, operatorii europeni, care au platit miliarde de dolari pentru licentele 3G, neprofitabile pana acum, vor afla in cursul acestei saptamani de la Curtea Europeana de Justitie daca isi vor recupera sumele reprezentand TVA.

Un consilier al Curtii Europene de Justitie va preciza in cursul zilei de joi daca sumele platite guvernului britanic in anul 2000 pentru obtinerea licentelor 3G au inclus si TVA. Operatorii de telefonie mobila au platit Marii Britanii aproximativ 22,5 miliarde de lire sterline (42,8 miliarde de dolari) pentru obtinerea licentelor si acum cer sa le fie restituita suma de 3,3 miliarde de lire, reprezentand TVA.

Operatorii sunt de parere ca ar trebui sa poata cere restituirea acestor sume, conform legislatiei europene, deoarece abonatii si nu companiile sunt consumatorii finali. Acest caz este urmarit cu atentie de operatorii de telefonie mobila din toate cele 25 de state ale Uniunii Europene, ale caror guverne au incasat miliarde de euro in schimbul licentelor 3G. Aceste licente nu s-au dovedit a fi, inca, profitabile pentru operatori, din cauza intarzierii lansarii serviciilor de internet si video pe telefoanele mobile.

Companiile Vodafone, Orange, O2, T-Mobile si Hutchinson sunt de parere ca TVA-ul a fost incasat de guvernul britanic. Daca consilierul CEJ va decide ca firmele de telefonie au dreptate, lucru foarte posibil, Vodafone ar putea primi aproximativ un miliarde de lire sterline. In cursul saptamanii trecute producatorul sud-coreean de telefoane mobile Samsung a declarat ca producatorii de telefoane dezvolta deja tehnologia 4G, cea tip 3G fiind neprofitabila si invechita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri