La 60 de ani, Marian Popa, managerul DB Global Technology, este unul dintre putinii romani care pot spune ca de jumatate de viata se afla in pozitii de conducere.

L-am intalnit pe Marian Popa la restaurantul La Brasserie de pe malul lacului Herastrau din Capitala, unde timp de doua ore am "trecut" prin cei 40 de ani ai sai de experienta profesionala, cu cateva "opriri" exotice: a infiintat Festivalul Medieval de la Sighisoara, este fan Heidi Klum, de 10 ani face zilnic naveta Breaza-Bucuresti si a invatat sa vorbeasca incet in sedintele de la job pentru ca asa oamenii il asculta.

Marian Popa este economist de profesie, insa de peste 30 de ani conduce companii de IT, mai intai la ICL-Fujitsu, apoi Endava si acum DB Global Technology, centrul de software al bancii germane. Dar inceputul profesional a fost la stat, in perioada comunista.

"Prima mea activitate a fost intr-o agentie de publicitate, PubliCom, unde am lucrat 10 ani de zile, intre ‘73 si ‘83. PubliCom a fost agentia de publicitate a Camerei de Comert si Industrie pe vremea respectiva si se ocupa de reclama externa a firmelor romanesti de comert exterior. Atunci, comertul exterior al Romaniei se facea de 40 de intreprinderi de comert exterior. Deci nu exporta si importa cine dorea si cum dorea. Promovarea se facea in domeniile de larga folosinta. Masinile de copiat erau unul dintre ele. M-am angajat imediat dupa liceu, lucru pe care l-am facut deliberat, am facut facultatea la fara frecventa. In vremurile respective, dupa ce terminai facultatea, trebuia sa faci un stagiu de cel putin doi ani de zile unde te trimitea facultatea si, de regula, era in localitati mai mici sau in sate. Dar cu studii medii te puteai angaja oriunde", ne povesteste, cu voce joasa, Marian Popa despre inceputurile sale profesionale.

Il rugam sa vorbeasca putin mai tare si ne spune ca, de fapt, a invatat sa vorbeasca incet. "Am observat ca, in momentul in care vocea este foarte joasa, lumea este mult mai atenta. In general, in sedinte daca vorbesti incet lumea nu mai vorbeste si te asculta pentru ca nu te aude. Cand ai o voce foarte puternica, ceilalti pot sopti cu cel de langa ei", explica managerul DB Global Technology.

Revenim la discutia despre parcursul profesional, pe care o lasasem in anul 1983, cand Marian Popa s-a angajat la compania Xerox, unde s-a ocupat de Romania si Moldova timp de 15 ani. A urmat ICL, care a fost cumparata de Fujitsu Services, si in 2004 Endava.

Daca firma este pe autopilot, eu nu pot sa lucrez.

"Toate firmele pe care le-am preluat eu ori erau la inceput de drum, ori aveau probleme financiare", spune Popa, care ne confirma imediat ca este o persoana dinamica. Atat de dinamica incat in urma cu 10 ani s-a mutat la Breaza si de atunci face naveta zilnic pana in Bucuresti. "Daca firma este la altitudine de croaziera, cum imi place mie sa spun, si o pui pe autopilot, eu nu pot sa lucrez. Ma plictisesc, eu nu sunt un om de rapoarte zilnice si de sedinte si atunci de regula ma mut", explica Marian Popa.

Asa ca in 2014 a decis sa se mute la DB Global Technology, un centru IT inceput de la zero in Bucuresti pentru banca germana. Aici, provocarea sa este sa angajeze inca 200 de oameni pana in 2016, pentru a atinge numarul de 500.

Mai in gluma, mai in serios, noi angajam un om pe zi.

"Mai in gluma, mai in serios, noi angajam in medie un om pe zi calendaristica. Din 10 oameni 3 ajung la interviurile finale, din care angajam unul. Ca sa angajam 300 de oameni trebuie sa vedem cel putin 3.000. Este un proces scump. Din aceasta cauza, se fac programe de retentie pentru ca in momentul in care pleaca cineva, indiferent de motiv, este destul de scump sa inlocuiesti persoana", sustine managerul DB Global Technology.

Insa acest cost isi merita sacrificiul pentru ca, "din fericire", subliniaza managerul, din punct de vedere cultural romanii se preteaza foarte bine pe industria IT. "Sunt anumite insule din Atlantic care traiesc numai din turism, noi am putea trai numai din IT", afirma Marian Popa. Dar pentru acest lucru este nevoie de jumatate de milion de specialisti in software.

"In momentul de fata, la nivel de tara, sunt intre 90.000 si 100.000 de soft-isti. In mod ideal, intr-o perioada de timp, noi am putea sa ajungem la 450.000-600.000. In cat timp? Depinde de foarte multi factori, cu precadere de un sistem de invatamant foarte performant, intr-adevar acesta este pricipalul factor. As spune intre 10 si 14 ani. Dar noi numai daca am reusi sa dublam numarul de IT-isti, va spun ca am avea niste transformari economice foarte bune. IT-ul este o activitate pe care poti sa o faci oriunde, chiar si intr-un varf de deal. Daca ai curent electric, poti sa ai si Internet", explica Marian Popa.

In urmatorii 4 ani de zile mai sunt necesari 80.000 de soft-isti, dar piata nu poate sa asigure mai mult de 20.000-25.000 asa cum functioneaza in momentul de fata, din simplu motiv ca numarul de IT-isti care ies anual din facultati este de aproximativ 5.000.

"Exista o prapastie destul de mare intre sistemul de invatamant si industrie. Sistemul de invatamant nu reactioneaza foarte bine la cererile industriei, iar industria, indiferent de initiativele pe care le are, nu este totusi capabila sa compenseze. La nivel de masa, invatamantul este totusi o masinarie formidabila. Privatul nu poate sa compenseze, indiferent de eforturi, ceea ce poate sa faca invatamantul. La privat doar poti pune un plasture de urgenta, ceea ce se intampla in mod constant, insa nu este suficient", spune cu regret managerul DB Global Technology. Asa ca de anul viitor compania va introduce doua cursuri de Java care sa-i aduca 20% din numarul total de angajari pe care vrea sa le faca. O alta strategie care sa umple golul de candidati este un pogram de repatriere a romanilor din strainatate, inceput in toamna lui 2014.

Nevoia tot mai mare de soft-isti este determinata de digitalizarea tot mai prezenta atat in banci, cat si la nivel general. De altfel, strategia Deutsche Bank, numita strategia 2020, implica o serie de aplicatii pentru a face mai facil accesul la sistemele bancii."Intr-o perioada pe care nu a calculat-o nimeni, dar care nu poate sa dureze foarte mult, tot ce inseamna retail banking o sa intre in digital in viitorul nu foarte indepartat.", sustine managerul DB Global Technology.

"Noi in momentul de fata stim cu aproximatie cum stau lucrurile pana in 2018 si destul de detailat pana la sfarsitul lui 2016. Pentru 2016 stim destul de bine ce avem de facut, fapt pentru care am si inceput extinderea intr-o prima faza care inseamna 70 de locuri de munca si care va fi terminata la sfarsitul lui septembrie anul acesta", mai spune Marian Popa, care vrea sa angajeze pana la 500 de oameni pana la sfarsitul anului viitor.

Cum a infiintat la o bere Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara

Pe langa activitatea de la DB Global Technology, lui Marian Popa ii place sa faca oamenii sa reactioneze, ne povesteste el. Asa ca este unul dintre membrii fondatori ai mai multor organizatii, printre care Camera de Comert Americana, Camera de Comert Romano-Engleza, Camera de Comert Germana si Transperancy International. Tot el este si fondatorul Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara, rezultat in urma unei discutii la o bere cu mai multi prieteni intr-un cabinet stomatologic.

"Si atunci, in acea seara, am stat si am baut o bere in cabinetul unui stomatolog care facea parte dintr-un grup de teatru si ne gandeam ce sa facem si unul din ei a venit cu ideea de a face un fel de Woodstock. Asadar, in '93 am infiintat Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara. In primii 10 ani de zile a fost o perioada financiara destul de dureroasa, dar ce nu faci pentru arta?! In '93 a fost destul de timid, in '94 a crescut la 6.000 de participanti, iar in '95 a fost dezastru, au fost 16.000 de participanti si nu am fost pregatiti deloc. In 2004 in sfarsit am convins primaria sa preia aceasta manifestare", spune acum Marian Popa, care s-a gandit sa fondeze acest festival pentru a dezvolta Sighisoara din punct de vedere turistic. Efectul? Daca in 1992 in Sighisoara era un singur hotel cu 36 de camere, in prezent sunt 140 de unitati de cazare cu peste 5.000 de locuri generate in mare parte de acest festival, sustine Popa. Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara are loc in ultimul weekend din luna iulie, iar anul acesta a ajuns la a 23-a editie.

Managerul se scuza pentru ca trebuie sa plece la o sedinta, insa nu inainte de a povesti despre vacante si persoane pe care le admira. "Ultima vacanta am avut-o in Sicilia in primavara. A fost cadoul meu pentru sotia mea. Toata insula este foarte homy. Aici sunt destul de multe locuri in paragina, nici nu prea sunt garduri si sunt foarte multe tufe, dar ca zona este foarte placuta. Am vizitat si Taormina (n.r.: orasel de pe coasta de est a Siciliei), care este complet speciala cu casele sale pe stanci", descrie managerul ultima destinatie pe care a vizitat-o. Sicilia, cea mai mare insula din Marea Mediterana, este o destinatie completa, in care te bucuri de marea cu valuri turcoaz si munti stancosi, dar si plaje salbatice si dealuri cu livezi de portocali. Dar Sicilia este renumita in special pentru vulcanul Etna, cel mai mare vulcan din Europa, care poate fi urcat cu telecabina. Daca nu va atrage o astfel de vizita aventuroasa, va puteti completa vacanta cu distractia din cele mai active orase de pe insula, Palermo si Catania.

Planeta ideala in viitor: Sylt, o insula ca o mitraliera

Totusi, Marian Popa tine sa mentioneze ca locul sau preferat este insa Sylt, o insula in nordul Germaniei. "Sylt arata ca o mitraliera. Este o insula legata de tarm printr-un dig, unde nu se poate ajunge decat cu trenul. Datorita acestui acces mai dificil, nu este aglomerata. Ultima oara am fost anul trecut si o sa mergem si anul viitor. Sylt este un fel de Snagov al Germaniei, dar la cu totul alt nivel. Daca eu as vedea o planeta ideala in viitor, as lua Sylt si as multiplica-o, datorita gradului de civilizatie", povesteste Marian Popa, care si-a propus sa aiba doua vacante mari si trei mici pe an, din care doua in tara.

Pe langa vacante, profit de timpul ramas si il intreb cu cine i-ar placea sa ia masa daca ar avea ocazia. "Heidi Klum", raspunde managerul din IT, spre surprinderea mea. "Eu sunt un fan 100% dedicat lui Heidi Klum, imi place foarte mult, mi se pare o persoana extrem de pozitiva, deschisa si are o abordare nonconformista fara sa fie vulgara", vine imediat si explicatia sa. Totodata, Marian Popa spune ca il admira pe Warren Buffet pentru discursurile sale punctuale. Iar inainte sa plece, Popa ii sfatuieste pe tinerii romani sa aiba incredere in ei asa cum au americanii, nemtii sau suedezii pentru ca in viitor vor fi ajutati de identitatea culturala din Romania.

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri