Din 17 iunie 2015, televiziunea in Romania s-a schimbat, trecand la cea digitala. Trecerea a insemnat insa ca antenele clasice folosite de cei mai multi romani care nu utilizau o conexiune prin cablu sau satelit au devenit inutile, iar televizoarele n-au mai fost capabile sa receptioneze alte canale in afara de postul public TVR1. Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, si-a asumat trecerea definitiva la serviciile DVB-T2, acesta reprezentand standardul UE pentru transmiterea televiziunii digitale terestre.

Odata cu trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala va creste gradul de accesibilitate al utilizatorului la programe de televiziune. Mai mult, peste 95% din populatia Romaniei va beneficia de acoperire cu servicii de televiziune digitala, cel putin pentru posturile publice nationale de televiziune. Spre deosebire de televiziunea analogica, cea digitala terestra prespune o calitate a semnalului net superioara si pana la 40 de canale TV vor putea fi receptionate fara sa mai fie nevoie de aportul furnizorilor de servicii TV prin cablu, iar dintre ele maximum 16 vor fi gratuite.

Vitacom Electronics, unul dintre liderii pietei din Romania in domeniul distributiei de produse si accesorii electronice, recomanda pentru receptionarea canalelor digitale produsele de calitate, pentru a beneficia de o experienta foarte buna de utilizare. “In portofoliul nostru avem disponibile deja antene digitale de la producatori olandezi, Funke fiind partenerul nostru de incredere”, a declarat Vasile Andrei Vita, fondator Vitacom Electronics. “Odata cu televiziunea digitala Romania face pasul necesar pentru urmatoarea etapa a acestui domeniu. In viteza la Internet, la nivel mondial, stam foarte bine, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa uitam de alte medii de divertisment si informare”, a completat Vasile Andrei Vita.

Pentru receptionarea semnalului televiziunii digitale, utilizatorii au nevoie de un receptor DVB-T2 pentru televizoarele care nu il au deja incorporat (cele mai noi vin cu un astfel de receptor integrat) si o antena clasica sau antena pentru receptie digitala de camera sau de exterior. Receptionarea canalelor DVB-T2 va necesita anumite costuri din partea utilizatorilor, cum ar fi pretul per receptor, care poate incepe de la 120 lei. Pretul unei antene exterioare porneste de la 90 de lei, pe cand al celei interioare incepe de la 57 lei. Costurile pot varia si in functie de echipamentul deja disponibil al utilizatorului.

Plusurile si minusurile pentru cele trei tipuri de receptie

Televiziunea digitala prin satelit are ca plusuri independenta, fiind in legatura directa cu satelitul, fara a depinde de retelele de cabluri. Apoi, pretul mai mic pentru numarul de canale din grila de programe fata de cel practicat pentru abonamentele pentru televiziune digitala prin cablu. Ca minusuri, acest tip de receptie depinde de satelit, care poate fi orientat doar catre anumite puncte cardinale. Este o problema in cazul apartamentelor, care daca sunt orientate spre alt punct cardinal, atunci antena nu poate comunica cu satelitul. In acest caz, va fi montata pe acoperisul blocului, ceea ce implica acordul asociatiei de proprietari. Totusi, si daca antena e montata pe acoperisul blocului, s-ar putea sa existe momente cand semnalul se va intrerupe, mai ales in cazul ploilor sau furtunilor. De asemenea, echipamentul, antena si receptorul pot fi mai ieftine sau mai scumpe, in functie de contractul incheiat cu compania furnizoare de servicii TV.

Televiziunea digitala terestra are ca plusuri receptia fara abonament, prin antena, in majoritatea zonelor tarii, inclusiv receptie mobila, pentru majoritatea programelor romanesti si in perspectiva si pentru unele programe straine, ofera o calitate mai buna a imaginii si a sunetului fata de televiziunea analogica si include posibilitatea de a receptiona gratuit canale HD. De asemenea, ofera receptie semnal si in zone mai putin accesibile. Ca minus, trebuie cumparat echipamentul.

In final, televiziunea digitala prin cablu ofera un semnal mai bun, firma de cablu receptioneaza cu antene performante mai multe posturi de emisie (majoritatea gratuite), filtreaza corespunzator semnalele si fibra optica incepe sa fie tot mai folosita pentru transmiterea semnalului, ceea ce inseamna calitate mai mare. Ca minusuri, pentru acest serviciu de curatire si rearanjare a programelor si pentru traducerea programelor unor posturi straine aceste firme percep o taxa sub forma abonamentului lunar. De asemenea, se transmite si analogic ceea ce inseamna o calitate de semnal slab, putand duce si la imagine neclare. Pentru receptia semnalului digital este nevoie de receptor separat oferit de catre operator, dar unele televizoare vin cu el inclus. De regula, pentru receptor se plateste o taxa lunara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri