Un studiu recent al GfK subliniaza ca in Europa de Est 35% dintre posesorii de terminale mobile au platit prin intermediul telefonului, in timp ce in Romania ponderea este mult mai mica – doar 10%. In aceasta pondere sunt incluse atat tranzactiile online cat si platile prin SMS.

26% dintre respondentii romani au spus ca ar dori sa plateasca prin mobil. Un alt studiu, de data aceasta realizat de Mastercard in Romania, subliniaza ca 15% dintre platile cu cardul sunt contactless.

Si acest lucru ne introduce in “tehnologia prezentului si viitorului”, Near Field Communications (NFC). Curtata in mod special de Google (Android) si de Apple, plata NFC prin terminale mobile este in Romania…practic inexistenta. In state insa, unde incet-incet isi face loc in anumite puncte de retail, utilizatorii sunt inca sceptici. Principala problema, asa cum ne-am obisnuit atunci cand omenirea a trebuit “sa se confrunte” cu noi tehnologii – suspiciunea. Mai exact, utilizatorii considera ca platile prin NFC nu sunt securizate; urmatoarea problema, multi considera ca este mai usor de platit prin card sau numerar si, pe locul trei, ca, efectiv, nu s-au gandit niciodata ca pot plati si prin intermediul telefoanelor mobile.

Un alt impediment in dezvoltarea platilor NFC prin mobil este reprezentata de terminalele mobile compatibile. In 2013 existau in intreaga lume doar 146 de milioane de telefoane ce permiteau aceasta tehnologie, in timp ce in 2015 se estimeaza ca vor fi 1,9 miliarde de telefoane compatibile. Aceasta din urma suma reprezinta circa 25% din totalul telefoanelor de pe piata. Pana in 2019 insa, circa 75% din telefoanele din piata vor avea fi “NFC ready”.

Romania se aliniaza acestor tendinte, operatorii telecom depasind deja pragul de 50% in ceea ce priveste smartphone-uri vandute vs feature phones. Din ce in ce mai multe dintre ele sunt si vor fi compatibile NFC.

E complicat, mon cher

Grupul Teamnet, unul dintre cei mai importanti integratori IT&C din regiune, dezvolta solutii avansate in domeniul NFC (Near Field Communication), prin care incurajeaza cresterea gradului de adoptie a acestui tip de tehnologie in Romania. Compania realizeaza in prezent o platforma tehnologica integrata de tip Trusted Service Manager care va sprijini furnizorii sa ofere consumatorilor servicii bazate pe tehnologia NFC mai simplu si mai rapid.

Platforma realizata de Teamnet isi propune sa integreze intr-un punct unic serviciile prestate de entitati precum banci, lanturi de magazine, operatori de telefonie mobila sau operatori de transport si sa medieze accesul si managementul instrumentele de plata puse la dispozitia consumatorilor.

“Initiativa Teamnet vine in contextul tendintelor globale de dezvoltare a tehnologiei NFC din ultimii ani. Aceasta platforma va optimiza modul in care folosim tehnologia NFC, punand la dispozitia mediului de business si a consumatorilor un ecosistem complex pentru transformarea dispozitivelor mobile in instrumente inteligente de interactiune in cadrul serviciilor NFC, cum ar fi, de pilda, cele de plata, transport sau control acces. Solutia va degreva companiile de gestionarea serviciilor tehnice si le va permite acestora sa se concentreze pe activitatile de baza. In acelasi timp, prin adoptarea acestei platforme de catre companii, consumatorii vor beneficia de experienta tehnologiei NFC ca metoda alternativa de plata si comunicare”, subliniaza Bogdan Padiu, CEO al companiei.

Platforma de furnizare a serviciilor bazate pe tehnologie NFC urmeaza sa fie finalizata din punct de vedere tehnic in septembrie 2015.

In teorie si conform oficialului Teamnet, lucrurile stau frumos si relativ simplu. In realitate, implementarea NFC in Romania va fi cel putin inceata si greoaie, chiar daca, la nivel global, valoarea tranzactiilor efectuate prin tehnologia NFC va creste in urmatorii trei ani pana la 53,8 miliarde de euro.

Pe langa dilemele enumerate mai sus, Teamnet emuleaza (imita) un card de credit intr-un telefon mobil, acest lucru urmand a se realiza printr-o aplicatie. Pentru a putea insa folosi telefonul mobil pentru plati, este nevoie de mai multi pasi care se vor intinde pe…circa cinci ani.

In primul rand, este nevoie de contracte cu banci locale. Oficialii Teamnet au pornit deja cateva discutii preliminare insa, deocamdata, nu s-a incheiat niciun acord, bancile avand procese mai greoaie de implementare a unui proiect de asemenea anvergura. Apoi, bancile ar trebui sa aiba acorduri cu operatorii telecom, sau cu alt furnizor (ar putea fi chiar Teamnet).

Per total, Romania este o tara „in expectativa”, nu suntem inca pregatiti „dar sigur tehnologia o sa faca boom la un moment dat”, considera oficialii Teamnet, optimisti.

O alta problema care se pune este „de ce as folosi telefonul mobil pentru plati, cand, mai usor, pot sa apropii cardul de credit wireless de terminal si sa fac plata”. Oficialii Teamnet spun ca „mizeaza pe schimbarea de paradigma a pietei”. Practic, piata va fi inundata de telefoane NFC ready si, incet-incet, vor aparea si aplicatii non-plati pentru ele. De exemplu, descarcarea pozelor de pe telefon pe tableta sau chiar televizor, prin simpla apropiere a smartphone-ului de terminal.

Mai jos, schita felului in care ar urma sa functioneze tehnologia NFC in Romania. A se observa rolul bancilor si al operatorilor telecom.

Acest lucru va duce la crearea unei obisnuinte a oamenilor; similar, se construieste obisnuinta platii NFC prin cardurile RATB, de exemplu.

Valoarea proiectului in care Teamnet investeste se ridica la 2,5 mil. euro, din care 580.000 sunt fonduri UE, nerambursabile.

Ramane de vazut ce se va intampla in urmatorii cinci ani si daca, intr-adevar, vom imbratisa tehnologia NFC la adevarata valoare. Intre timp insa, telefoanele inteligente NFC ready sunt cvasi inutile in Romania, din acest punct de vedere.

Sursa foto: Shutterstock: NFC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri