Romania a inregistrat in 2005 o rata a pirateriei software de 72%, in scadere cu doua procente fata de anul 2004, dar in crestere in ceea ce priveste pierderile inregistrate (111 milioane dolari).
Desi rata pirateriei a inregistrat o usoara scadere fata de 2003 si 2004, pierderile continua sa creasca de la 49 milioane de dolari in 2003 la 62 de milioane dolari in 2004 si pana la un nivel de peste 111 milioane dolari in 2005, potrivit studiilor realizate de Business Software Alliance (BSA).

Romania este cotata cu o rata de piraterie printre cele mai ridicate din lume, ocupand a treia pozitie in Europa de Est, dupa statele CSI, Ucraina si Rusia. Reducerea cu 10 procente a ratei pirateriei software poate duce la crearea de noi locuri de munca, la o crestere economica de 669 de milioane doalri pe 4 ani si la un spor de 76 de milioane dolari in veniturile provenite din taxe, releva studiul BSA, informeaza Rompres.

Sectorul local de IT din Romania include, in momentul de fata, peste 11.000 de persoane angajate si contribuie cu 124 de milioane dolari la veniturile provenite din taxe, iar 25% din volumul tranzactiilor comerciale se datoreaza dreptului de autor. Potrivit BSA, pirateria software a devenit in Romania o problema tot mai presanta, mai ales in contextul apropiatei aderari la Uniunea Europeana. Piratii software au o piata deschisa, de milioane de clienti care, din cauza nivelului scazut de trai, incurajeaza incalcarea dreptului proprietatii intelectuale.

Europa Centrala si de Est este centrul mondial al pirateriei depasind chiar si Asia. La nivel mondial, in topul tarilor cu o pondere ridicata a acestor acte ilegale, se afla China si Vietnamul. Studiul BSA arata ca, la nivel mondial, companiile pierd anual miliarde de euro din cauza actelor de piraterie si fac presiuni tot mai mari asupra autoritatilor din tarile cu o pondere mare a furtului proprietatii intelectuale, Romania fiind una dintre cele mai vizate. Pirateria software este definita ca si copierea ilegala a programelor originale sau contrafacerea si distribuirea neautorizata a programelor de calculator. Se refera, de asemenea, si la situatia in care o persoana executa mai multe copii decat sunt permise sau cand imprumuta o copie a unui program de la altcineva.

Atunci cand cumpara un program, utilizatorii cumpara de fapt doar dreptul de a folosi acel soft. Acestia nu detin drepturi totale asupra lui si se obliga sa respecte acordul de licentiere care precede aproape toate instalarile de soft. Potrivit BSA, vulnerabilitatea romanilor la piraterie este determinata si de raspandirea in masa a calculatoarelor, care fac ca programele de calculator si alte forme de proprietate intelectuala piratate sa fie distribuite mult mai usor si pe zone geografice mult mai extinse.

Un studiu facut de agentiile internationale de monitorizare a furtului de proprietate intelectuala arata ca, in medie, in lume exista pentru fiecare copie licentiata de soft in uz cel putin o versiune neautorizata sau copie piratata. Pentru cei care folosesc, reproduc, copiaza, detin ori comercializeaza software fara licenta legea prevede sanctiuni foarte aspre, faptele fiind catalogate drept infractiuni. Potrivit legii romane, acest gen de practici de piraterie se pedepsesc cu amenzi de sute de milioane de lei vechi ori chiar cu inchisoarea. Cu toate acestea, in Romania nu sunt cunoscute astfel de cazuri. In Romania, dreptul proprietatii intelectuale este aparat de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor si BSA, organisme care functioneaza pe aceleasi principii de fond si care au ca si obiective impiedicarea cumpararii de software piratat de catre cei care nu-si permit sa-l cumpere in mod legal.

Pirateria software in vizorul Autodesk

Producatorul mondial de software de proiectare pentru calculatoare Autodesk si A&C International, distribuitorul autorizat Autodesk in Romania, a demarat, in luna septembrie, o campanie de constientizare a implicatiilor legale si morale ale utilizarii de software ilegal de catre companii. "Estimam ca aproximativ 90% din software-ul Autodesk este utilizat fraudulos in Romania", a declarat presedintele A&C International, Cristian Dumitrescu, intr-o conferinta de presa.

"Prin aceasta campanie, dorim sa adresam o invitatie la legalizare tuturor celor aflati in aceasta situatie sa se asigure ca ideile lor originale sunt puse in aplicare cu un software original Autodesk", a adaugat Cristian Dumitrescu.

Potrivit lui Jean-Paul Seuren, coordonator al luptei impotriva utilizarii ilegale de software Autodesk din Europa, Orientul Mijlociu si Asia, Autodesk va incepe o campanie sustinuta impotriva pirateriei software. "Vom atrage atentia ca software-ul este un bun ca oricare altul, avand la baza o idee care apartine cuiva. Nu poti sa folosesti ilegal un produs software fara sa-ti asumi consecintele. Suntem cu ochii pe Romania, mai ales data fiind pregatirea de aderare la Comunitatea Europeana. Companiile sunt principalul nostru public tinta", a spus Jean-Paul Seuren.

La randul sau, directorul de vanzari al Autodesk, David Palas, a accentuat relatia dintre dezvoltarea economica si cresterea pietei de IT. "Romania este o tara cu un foarte mare potential de crestere. Infrastructura, constructiile, industria mecanica, arhitectura, cadastrul reprezinta domenii care nu se vor putea dezvolta in viitorul apropiat fara un software profesionist de proiectare asistata de calculator", a spus Palas.

In cadrul campaniei antipiraterie, pana la sfarsitul anului 2006 Autodesk si A&C International vor organiza mese rotunde pentru mobilizarea factorilor de decizie implicati in combaterea pirateriei software si vor oferi consultanta pentru legalizarea software-ului Autodesk, o etapa importanta a campaniei fiind comunicarea pro-legalizare desfasurata de catre A&C International. "Intentia noastra nu este sa ramanem la stadiul expunerii problemei, ci sa le prezentam utilizatorilor solutiile de legalizare disponibile", a subliniat presedintele A&C International.

Bilantul lunar vs. piraterie

In acest sens, A&C International va initia si promova contractul de legalizare si consultanta pentru legalizare. Prin acest contract, companiile vor putea sa licentieze software-ul Autodesk pe care il detin intr-o perioada agreata de comun acord, prin plati esalonate, totul in conditii de stricta confidentialitate.

A&C International a mai derulat un astfel de proiect si in urma cu 5 ani, cand s-au incheiat contracte de legalizare in valoare de peste 1,5 milioane dolari. Ca solutie imediata pentru combaterea pirateriei software, Cristian Dumitrescu a lansat ideea unui proiect de lege prin care companiile sa fie obligate sa precizeze in bilantul lunar pe care il depun numele software-ului contabil pe care il utilizeaza si seria acestuia. De asemenea, presedintele A&C International a sugerat ca, odata cu bilantul anual, sa se introduca si obligativitatea unei declaratii pe propria raspundere prin care administratorii de companii sa precizeze ca folosesc in activitatile pe care le desfasoara numai software legal.

Autodesk a luat fiinta in urma cu 24 de ani, in prezent numarand 7 milioane de utilizatori oficiali in intreaga lume. Autodesk investeste anual 20% din cifra sa de afaceri in domeniul cercetarii si dezvoltarii. A&C International este, de aproape 16 ani, distribuitorul in Romania si Republica Moldova al produselor Autodesk, peste 10.000 de utilizatori legali proiecteaza in Romania folosind tehnologii Autodesk.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri