Actionarii Alcatel au aprobat fuziunea cu Lucent, afacere care valoreaza 10.5 mld. dolari

Actionarii producatorului francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel SA au votat joi pentru preluarea Lucent pentru suma de 8,4 miliarde euro (10,7 miliarde dolari), dupa ce actionarii Lucent au votat, de asemenea, pentru a fi preluati de Alcatel.

Proprietarii a aproximativ 2,3 miliarde de actiuni sau 52 la suta din actiunile puse in circulatie au votat in favoarea fuziunii, au precizat oficialii Lucent. Pentru a fi aprobata, fuziunea avea nevoie doar de o majoritate simpla. O companie rezultata din fuziunea Alcatel si Lucent ar avea o valoare la bursa de aproximativ 33 miliarde dolari, avand in vedere ca Alcatel are o capitalizare bursiera de 20 miliarde dolari, iar Lucent o capitalizare de 12,6 miliarde dolari, informeaza Rompres.

Cele doua companii au mai incercat odata sa fuzioneze in anul 2001, cand o fuziune in valoare de 23 miliarde dolari a esuat din cauza dezacordurilor pe tema controlului pe care l-ar fi avut Alcatel in noua entitate. In ultima vreme, sectorul telecomunicatiilor trece printr-un proces de consolidare. Cel mai evident exemplu in acest sens este faptul ca fostul monopol american AT&T a renascut practic prin preluarea BellSouth Corp. de catre SBC pentru 67 miliarde dolari.

Lucent este lider in sectorul echipamentelor de telecomunicatii de tip wireless, produsele sale fiind utilizate de companii importante din SUA precum Sprint Nextel sau Verizon Wireless. in schimb, Alcatel este lider in sectorul echipamentelor de tip DSL, digital subscriber line, adica echipamentele utilizate de companiile telefonice care doresc sa ofere si servicii de Internet in banda larga.

Cu vanzari anuale de aproximativ 19,5 miliarde euro (25 miliarde dolari) si 18 procente din piata globala a telefoniei mobile, fixe si a serviciilor corelate de internet, Alcatel-Lucent promit sa negocieze preturi reduse pentru consumatori individuali si furnizori. Producatorul francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel SA a dat publicitatii raportul sau financiar aferent trimestrului doi din 2006 potrivit caruia a inregistrat 180 milioane de euro profit, in scadere cu opt procente comparativ cu 196 milioane de euro inregistrati in urma cu un an. Vanzarile companiei au crescut insa cu 7,6% pana la 3,38 miliarde de euro, cresterea fiind datorata raspandirii conexiunilor la Internet de tip broadband.

Grupul Alcatel, a carui societate-mama este Alcatel, este prezent in Romania pe piata comercializarii echipamentelor pentru comunicatii si pe piata serviciilor pentru retele de comunicatii. Grupul Lucent, a carui societate-mama este Lucent Technologies, Inc. este prezent in Romania, pe piata comercializarii echipamentelor pentru comunicatii si pe piata serviciilor pentru retele de comunicatii. Cele doua companii estimeaza ca vor economisi 1,4 miliarde euro (1,8 miliarde dolari), in urmatorii trei ani, de pe urma acestei fuziuni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri