In Romania sunt maximum 100 de investitori de tip business angels, iar dintre acestia doar jumatate sunt activi, a declarat Peter Barta, CEO al Fundatiei Post-Privatizare, in cadrul “Antreprenor, caut finantare”, conferinta organizata de wall-street.ro impreuna cu EY, CertAsig, BRD si Pathfinder.
El a vorbit despre sursele de finantare pe care un antreprenor le are la dispozitie.

„Pentru a te lista la bursa ai nevoie de o trasnperanta ridicata. Din punct de vedere al finantarii bancare, daca sunteti un start-up uitati de ea. Banca foloseste banii deponentilor. Daca banca ar finanta un start-up cu grad ridicat de risc, nu cred ca ati mai depune banii acolo. Noua ne lipsesc fondurile care sa ajunta la inceput de drum, cele de tip early stage sau pre-seed”.

Barta spune ca pentru antreprenorii aflati la inceput, in locul fondurilor de investitii de tip early starge sau pre-seed, o alternativa ar fi legea business angels, insa si aceasta are lipsuri.

„Dintr-o data si <<nea Vasile, strungaru’>> poate deveni business angel fara sa inteleaga ce inseamna acest lucru. In Romania sunt pana in 100 de business angel, insa mai putin de jumatate sunt activi. Ca sursa alternativa,<< cei trei F>> (family, friends, other fools- familie, prieteni si alti prosti) este un lucru bun. Dar trebuie sa contribui si tu, pentru ca acest lucru inseamna dedicatie, inseamna ca esti implicat. Daca tu nu pui bani, inseamna ca nu iti asumi riscuri pe ideea ta”, afirma Barta.

De-a lungul anilor el a investit in special in tehnologie, in business-uri precum Appscend, o platforma de creare de aplicatii care in prezent are birouri in Germania si SUA, dar si in agricultura, intr-o afacere cu cale (varza).

“Productia merge foarte, foarte bine. Suntem printre cei mai mari producatori din tara si chiar si din regiune pentru ca deja avem cerere pentru export. Anul trecut am avut afaceri de 30.000 de euro, iar anul acesta lucram cu cei mai mari retaileri si vrem sa intram si pe alte zone, precum furnizarea de cale pentru companii care fac sandvisuri, supe, pudra de cale sau cosmetice”.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri