Romania are printre cei mai buni specialisti in tehnologie si ar trebui ca acestia sa creeze mai multe softuri cu proprietate intelectuala in loc sa faca outsourcing, a declarat pentru wall-street.ro, Rinse Tamsma, vicepresedinte senior global partner organisation pentru regiunea Europei Centrale si de Est in cadrul SAP, unul dintre cei mai mari producatori de software de business la nivel mondial.

Astfel, compania a creat SAP Hanna, o platforma prin care dezvoltatorii pot crea softuri care sa ruleze pe tehnologia SAP si care ulterior pot fi incluse in SAP Appstore pentru a fi folosite de clientii si partenerii companiei. In acest magazin de aplicatii sunt deja disponibile 12 softuri, iar in urmatoarele trei luni vor mai fi adaugate 40. Majoritatea softurilor sunt create de companii germane, Germania fiind si tara de provenienta a brandului SAP.

Deocamdata nu exista softuri create in Romania.

Ideea de a lansa o astfel de platforma a venit dupa ce, adesea, clientii care isi implementau tehnologia SAP creau softuri de extindere a proprietatilor SAP astfel incat, in final, softul sa fie cat mai adaptat businessului.

O platforma pentru start-up-urile din tehnologie

“Daca o companie crea un astfel de soft in Romania, dar cineva avea o nevoie similara in Norvegia, poate compania din Norvegia ar fi ajuns sa coloboreze cu cei din Romania daca ajungeau sa se cunoasca intamplator. Daca nu, cei din Norvegia trebuiau sa faca acelasi lucru desi un soft asemanator exista deja pe piata. Practic, prin aceasta platforma un start-up are acces la baza noastra de clienti si de parteneri. Si nu incepe de la zero”, explica Tamsma.

Pentru a promova platforma in zona Europei Centrale si de Est, SAP a lansat Start-up Focus, un program prin care companiile pot crea softuri de business care ulterior pot ajunge in magazinul online al coompaniei. Programul include si cursuri despre crearea de softuri de business, printre acestea numarandu-se informatii despre design sau marketing. Inscrierile au inceput de luni, iar castigatorii urmeaza sa fie desemnati in decembrie.

Programul se adreseaza in special companiilor care creaza softuri de analiza a datelor in timp real sau de analiza a unor cantitati mari de informatii.

Daca aveti atat de mult talent in software, creati propriile companii

“Romania este o tara buna pentru outsourcing, dar este asa pentru ca aveti programatori buni si pentru ca salariile sunt la un nivel scazut. Dar se va intampla precum in industria de textile. In urma cu 20 de ani productia de textile era concentrata in China, insa ulterior s-a mutat tot mai mult in Indonezia si Bangladesh. Uitati-va la Sillicon Valley. Stiti de ce este foarte cunoscut acest loc? Pentru ca acolo ei creeaza proprietate intelectuala si aduc valoare. In timp ce romanii sunt foarte inovativi, dar nu creeaza inovatie pentru ei, ci pentru altii. Daca aveti atat de mult talent, ar trebui sa va dezvoltati propriile companii, sa creati proprietate intelectuala, nu sa munciti pentru altii”, afirma vicepresedintele SAP.

Ce inseamna programul Start-up Focus

Programul Start-up Focus cuprinde trei etape, dintre care prima este de educare si pregatire a dezvoltatorilor. Pana la finalul acesteia, companiile inscrise urmeaza sa creeze propriile aplicatii. Etapa a doua consta in promovarea aplicatiilor intre partenerii SAP, pe forumurile companiei, iar ultima etapa consta in introducerea acesteia in magazinul de aplicatii al companiei.

Printre industriile pentru care dezvoltatorii pot crea aplicatii de business se numara domenii precum: utilitati, retail, aerospatial si aparare, auto-moto, banci, produse de consum larg, high tech, industrie, media, sanatate, asigurari, sectorul public, sport, divertisment, telecomunicatii, turism, transporturi, energie, servicii.

SAP Romania este printre cei mai mari producatori de software de pe piata locala, fiind pe locul al saselea in domeniul companiilor de soft, in functie de cifra de afaceri. SAP a avut anul trecut un business de 39,1 milioane de euro si un profit net de 7,6 milioane de euro, conform Ministerului de Finante. De asemenea, compania avea un numar mediu de 308 angajati.

Intre principalii jucatori pe piata locala de software se numara Oracle, Bitdefender, SIVECO, Microsoft, Teamnet, SAP, Endava, Luxoft, Ubisoft si Metro Systems.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri