Deoarece Windows a devenit dificil de atacat, ar putea creatorii de virusi sa-si indrepte atacurile asupra hardware-lor?
Pe 25 august, inginerii firmei de securitate Symantec au anuntat ca au descoperit un virus care tinteste o vulnerabilitate a AMD 64 CPU. Acest virus, denumit W32/W64.Bounds a fost capabil sa se lege singur de executabile windows atfel incat a fost greu de detectat. Insa, acum s-a demonstrat ca acesta nu are nimic de a face cu CPU-rile AMD, ci cu insasi setul de instructiuni X86-64.

Desigur vestea despre un asemenea virus nu a fost una foarte buna pentru AMD, care are milioane de CPU-ri 64-bit vandute in intreaga lume si ar fi implicat un cost foarte mare pentru companie. Insa, dupa o cercetare mai amanuntita, s-a descoperit ca acesti virusi utilizeaza o functie legitima a sistemului de operare, doar ca lucreaza cu aceasta intr-un mod mai neobisnuit. AMD poate rasufla usurata, cel putin pe moment.

Dar faptul ca dezvoltatorii de virusi cauta acum sa exploateze harware-le este ingrijorator, iar cu cat Windows va fi mai greu de exploatat, cu atat va creste presiunea asupra hardware-lor. Desi vulnerabilitatile software pot fi foarte serioase, acestea pot fi rezolvate rapid. In cazul hardware-lor situatia este total diferita. Desi este posibil sa se aplice un patch software pentru vulnerabilitatea hardware, acesta va exista insa atata timp cat este utilizat hardware-ul. In plus, orice patch aplicat pentru a rezolva o scapare hardware poate fi dezactivat sau evitat.

Imaginati-va o vulnerabilitate decoperita intr-un CPU sau GPU popular si foarte utilizat. Aceasta ar putea peste noapte sa schimbe intreg peisajul hardware. Cu patch sau fara, un bug hardware exploatabil dintr-un produs de baza ar putea ucide un produs sau chiar o linie intreaga de produse. Pierderea economica pentru compania producatoare ar fi imensa.

Din fericire pentru producatorii hadware, sistemele de operare nu sunt inca destul de sigure astfel incat sa determine o cautare activa a vulnerabilitatilor hardware.Insa cu cat software-le devin mai robuste, cu atat hardware-le devin o tinta viabila. Deci este doar o chestiune de timp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri