Nu port ceas la mana – nu am mai facut-o din scoala generala, cand eram nerabdator sa aflu cand vine pauza si nu existau telefoane mobile. De-a lungul vremii insa, am mai testat diferite smartwatch-uri de la diferite branduri si nu am fost impresionat. Sunt un sceptic si imi place sa simt ca un lucru este cu adevarat util (si uneori placut) , inainte de a-l adopta.

Acestea fiind spuse, am acceptat sa testez noul ceas Vector Watch din doua motive principale – faptul ca este facut de romani, antreprenori cu experienta precum Andrei Pitis si Radu Georgescu si, in al doilea rand, pentru ca a starnit ceva valva in presa internationala, atat in Marea Britanie cat si in SUA.

Primul contact

Cand intru in contact prima oara cu un gadget imi place sa “aman placerea” deschiderii cutiei, sa termin tot ce am de facut inainte, sa imi dedic cel putin cateva ore pentru o inspectare cat mai amanuntita. Asa ca intr-o superba seara de joi, vreme mohorata, rapait de ploaie marunta insotita de latraturi ale cainilor vagabonzi din spatele blocului din sectorul pastorit (?) de Rares Manescu, am purces la inspectarea ceasului de 398 de euro, Vector Luna, carcasa din otel inoxidabil si bratara metalica.

Cutia arata excelent,aducand aminte de cele ale Apple (exceptand faptul ca este de culoare neagra, specifica produselor de lux), ceasul bine protejat, aratos, in centru, indicand ora gresita. Evident de altfel, pentru un ceas care reflecta informatiile terminalului mobil cu care este conectat.

Il scot din cutie si prima impresie este “uau, ce greu e! I just LOVE it!”. Serios, un ceas barbatesc trebuie sa fie greu, in opinia mea. Trebuie sa inspire forta, siguranta de sine si, in era in care ceasul de mana devine din ce in ce mai mult un accesoriu decat un instrument cu adevarat util, aparentele sunt extrem de importante. Or ceasul Vector este…fain.

Urmatorul impact – cureaua este facuta pentru maini duble decat a mea. Da, nu sunt un om corpolent, insa pentru a-l putea purta va trebui sa dau jos vreo 4-5 zale. Avand in vedere ca nu am mai facut asta niciodata, caut tutoriale pe YouTube, gasesc o domnisoara care imi explica binevoitoare ca o sa am nevoie de un patent, cea mai mica surubelnita din debara si ceva cu care sa bat.

In 3 minute, patul pe care desfacusem cutia s-a umplut de instrumente pentru care un inchizitor din Evul Mediu ar fi fost dispus sa plateasca ceva arginti. Dupa vreo 20-30 de minute (da, unele cuisoare din bratara metalica s-au lasat greu convinse sa iasa) reusesc sa scot suficiente zale astfel incat sa se potriveasca pe mana.

(hint - ea este cea care m-a ajutat sa inteleg procedura!)

Configurarea

Toate instructiunile sunt pe site-ul Vector Watch, in format electronic, un lucru bun pentru conservarea planetei. De acolo poti afla, pas cu pas, cum sa il pornesti, configurezi, incarci, utilizezi si asa mai departe. Conectarea cu telefonul (iOS, Android sau Windows Phone) se face prin bluetooth.

A urmat un update care a tinut ~10 minute, sincronizarea cu iPhone-ul si un scurt tutorial destul de bine facut. Imediat cu sincronizarea, ceasul si-a schimbat ora, data, temperatura afisata pe ecran.

Neavand ecran tactil, schimbarea fetelor ceasului sau instalarea de aplicatii se face de pe terminalul mobil, destul de intuitiv. Dupa cateva minute m-am obisnuit cu aplicatia Vector Watch prin care se face cam tot.

Tot in aplicatie mi-am putut seta profilul personal – inaltimea, greutate, varsta, sexul, pentru calcularea caloriilor consumate si setarea de “goals” zilnice. Pesonal, mi-am setat 8.000 de pasi, pe care nu i-am facut intrucat merg mai mult cu bicicleta. Asta-i viata. Meniul mai include “Alarme”, pentru momentele in care vrei sa te trezeasca ceasul sau sa iti aduci aminte de intalnirea aia mai mult sau mai putin plictisitoare de la ora 15:29, si “Setari” unde poti seta, printre altele, “Alertele”.

Si aici am intampinat prima problema mai mare de software. Desi selectasem “Mirror My Phone”, adica toate alertele de pe telefon sa apara si pe smartwatch, oricate mesaje/mail-uri primeam de la jumatatea mea mai buna, intru a testa ceasul, nu se intampla nimic. In instructiuni spune ca, in cazul iOS, “ceasul va invata singur, in timp, alertele primite pe telefon si acestea vor fi anuntate si pe ceas”.

Am reusit sa rezolv problema deconectand si apoi conectand iarasi ceasul la Bluetooth-ul telefonului.

Cum functioneaza

Simplu, ca orice ceas – te uiti la el si, daca nu ai lipsit la gradinita sau clasa I, iti transmite ora exacta. Este ca la 1700, doar ca cel de fata se si lumineaza cand il intorci spre tine si, daca ai vreo alerta vibreaza pe mana si ti se afiseaza automat cand te uiti la el, revenind mai apoi in cateva secunde la modul normal. Works like a charm, vorba englezului.

Ceasul are trei butoane fizice, pe lateral, prin care poti vedea alertele, daca ratezi primele momente de le primirea lor – apesi butonul central, mesajul este afisat. Apesi din nou, esti dat inapoi in modul “ceas”. Dai pe butonul de jos sau sus, esti plimbat printre aplicatii (putine la numar deocamdata, doar cateva ziare internationale care afiseaza titlurile unor stiri si una de Bursa) sau fetele configurabile ale ceasului. Dublu click, esti dat un pas inapoi, click lung pe butonul din centru, esti adus la fata principala, preferata. Inveti repede, te obisnuiesti repede, nu este intotdeauna la indemana dar presupun ca te poti obisnui. Uneori simti nevoia ca ecranul sa fie tactil, in ziua de astazi cam totul este asa.

Personal, am ales o singura fata si aceea mi se pare suficienta, nu simt nevoia sa le tot schimb. Pe o fata a ceasului poti vedea, pe langa ora, caloriile consumate, pasii facuti si temperatura.

Temperatura, bat-o vina

Care temperatura nu se schimba nici daca sacrifici o oaie inocenta Zeului Cronos. Orice as fi facut eu, ramane fixata la 9 grade, desi e clar dupa soarele de afara ca s-a schimbat. Am intrat si reintrat in aplicatia “Weather” de pe iPhone unde arata mai multe grade, pe ceas nu se schimba – deci absolut inutil si usor frustrant.

(Noua grade celsius, constant! Asta da constanta!)

Si ca tot am ajuns la temperatura, imi place ca ceasul pare (si este) rezistent, fata de multe altele ale concurentilor si, inca un MARE plus (scris cu caps lock), este rezistent la apa atata timp cat nu te apuci sa-l demontezi sau sa apesi pe butoane la 20 de metri sub valurile Marii Egee. Nu l-am testat acolo, dar presupun ca acelasi lucru este interzis si in Marea Neagra.

(Later edit - Oficialii Vector Watch au revenit cu o pozitie oficiala, subliniind ca "bug-ul va fi rezolvat intr-un viitor update").

Si ajungem si la ce este cu adevarat important.

Merita banii? Este util, cu adevarat?

Totul este “de gustibus”. Ceasurile sunt lucrate cu grija, sunt frumoase, insa (pentru ca tot timpul exista un “insa”) nu este cu adevarat…util. Si am cateva argumente pentru asta.

  1. Pentru a primi notificari, trebuie sa fie conectat permanent prin bluetooth la mobil, deci mobilul trebuie sa fie in apropiere, deci ai putea la fel de bine sa il setezi pe vibratii si sa te uiti DIRECT pe telefon;
  2. Da, poate fi mai comod sa le vezi pe ceas, insa chiar si dupa ce le-ai vazut, va trebui ulterior sa le REVEZI si pe mobil (pentru a le sterge). Deci nu dispar, dainuiesc acolo;
  3. Nu poti apela de pe ceas – nu ai jack pentru casti, nu poti suna, poti doar afla ca te-a sunat cineva;
  4. Aplicatiile, setarile, trebuie facute de pe mobil – adevarat, poti sa le faci o data, la inceput, insa tot timpul vei vrea sa experimentezi, sa vezi daca a aparut ceva nou, sa mai schimbi cate ceva, si ar fi fost frumos sa ai mai multa libertate chiar pe ceas;
  5. Daca oamenii nu ar fi devenit ATAT de obisnuiti sa se uite non-stop la terminalele mobile, sa se joace pe ele cat merg in metrou, sa le aiba in masina pe post de GPS-uri, probabil ceasurile inteligente (si aici ma refer in general la piata lor, nu doar la Vector Watch), ar fi fost mult mai utile.

Punctele forte? Are cateva avantaje clare fata de concurenta.

  1. Bateria de 30 zile. Beat that. Este normal sa tina mult, ceasul functionand pe tehnologie e-ink, alb-negru.
  2. Cum spuneam si mai sus, “da bine”. Este un accesoriu frumos, se potriveste la costum de minune, si nu numai.
  3. Rezistent la apa si lovituri usoare (nu am incercat asta) – toamna se potriveste, sau la munte, de exemplu, cand te poate lua ploaia prin surprindere. In aceste momente nu ai vrea sa iti scoti mobilul din buzunar, putand vedea ce mesaje ai mai primit direct din smartwatch;
  4. Arata bine sa vezi caloriile arse si numarul de pasi facuti sub ora exacta; e adevarat insa ca aceste lucruri le poti afla si de la un ceas mai ieftin sau chiar o bratara fara display. Ultima mea aventura cu o astfel de bratara s-a terminat insa prost, rupandu-se in somn (!si, pe bune, dorm foarte linistit, neavand ceva anume pe constiinta!), asa ca nu m-ar deranja un ceas solid, precum Vector.
  5. Hipsterii care au trecut pe aparat foto vintage, cu film, doar pentru ca "e la moda sa fii altfel si par mai cool daca ma duc in centrul vechi sa fac poze alb-negru unei batranici care imparte flori" il vor adora, intrucat are "un look" vintage, combinat cu tehnologia anului 2015.

Bottom line, ca asa se obisnuieste: Vector Watch este un ceas elegant, fara indoiala; atrage priviri, este solid si bine construit. Se adreseaza in principal oamenilor interesati de “look”, de fashion, de “prezentarea in societate”, insa nu consider ca este cu adevarat un gadget “must have”. Este doar un “nice to have”, in anumite momente ale vietii – ii vad utilitatea atunci cand faci sport, scuba diving, pe vreme ploioasa sau pentru a afla cati pasi ai facut si cate calorii ai ars, pentru a ajunge la silueta de invidiat pe care o visezi de la 16 ani si jumatate. Vector Watch este, deci, in final, un ceas care arata ora exacta, pe mai multe tipuri de cadrane frumos luminate, pentru a nu te plictisi. Mai multe aplicatii in Store ar putea schimba mult utilitatea lui, insa, avand in vedere ca nu este un gadget tactil, ramane de vazut ce vor putea introduce dezvoltatorii.

(Intregul lineup de ceasuri Vector Watch)

Pret si disponibilitate - multiple modele disponibile exclusiv la Orange Romania, preturile variind de la 300 la 500 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri