Romania ocupa locul al 2-lea in clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2015, dupa Polonia, cu zece prezente in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute pe o perioada de patru ani. Cu o crestere de 998%, prima companie romaneasca din top este ZebraPay din Bucuresti, care ocupa locul VI in clasamentul regional,

Romania a inregistrat o crestere semnificativa, pentru al treilea an consecutiv, cu 29 companii inregistrate (fata de 18 in 2014), din care zece companii in Fast 50 (fata de sase in 2014) si liderul categoriei Big 5.

Pentru editia din 2015 au fost luate in calcul veniturile din perioada 2011-2014, cu o crestere medie inregistrata de companiile romanesti prezente in Fast 50 de 544%.

Opt dintre companiile locale prezente in clasamentul Deloitte Fast 50 sunt nou-intrate. Totodata, din doua companii romanesti, una este lider la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri pentru a concura pe picior de egalitate cu firmele mai mici din categoria Fast 50. Fata de anul trecut, Romania inregistreaza o crestere a numarului de firme din sectorul de software. Cinci dintre companiile din top au sediul in Bucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Iasi, una in Sibiu, una in Timisoara si una in Baia Mare.

Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania, a subliniat faptul ca majoritatea companiilor romanesti din clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 au fost infiintate inaintea crizei financiare si au traversat cu bine aceasta perioada dificila. Prin comparatie, majoritatea companiilor din regiune prezente in clasament au fost infiintate in 2009.

Urmatoarea competitie va fi deschisa la inceputul verii, anul urmator. Anuntul poate fi accesat in sectiunea dedicata topului Deloitte Fast 50 CE pe site-ul companiei: www.deloitte.com/fast50ce.

Companiile romanesti din top

Cu o crestere de 998%, compania ZebraPay din Bucuresti ocupa locul VI in clasamentul regional, cea mai buna pozitie ocupata de o entitate romaneasca prezenta in top.

A doua prezenta in top este compania ITNT din Sibiu, care se afla pentru al doilea an consecutiv in clasament. Anul trecut a fost compania din Romania care s-a clasat cel mai bine in top. In 2015 si-continuat cresterea, cu 933% (fata de o crestere de 1.433% inregistrata in anul anterior).

Pe locurile urmatoare se afla ASTINVEST ocupa locul 13 (cu o rata de crestere de 705%), urmata, pe locul 15, de Insoft Development & Consulting (577%). Piconet ocupa locul 21 (486%), iar Geskimo, pozitia 42 (419%), Nordlogic Software (crestere 381%, locul 33), Life is Hard (crestere de 374%, locul 34%), Bittnet Systems (crestere de 296%, locul 41), Qualitance (crestere de 273%, locul 44),

Rata medie de dezvoltare a scazut

Rata medie de dezvoltare a companiilor Fast 50 din domeniul tehnologiei a scazut la 560%, de la 698% in 2014. In ciuda cresterii ratelor medii de dezvoltare raportate in 2014, se inregistreaza o scadere continua de la valoarea de varf realizata in 2012, de 1.026%.

In clasamentul din acest an sunt prezente companii din noua tari: Polonia (12 companii), Romania (10 companii), Croatia (8 companii), Cehia si Slovacia (cate 5 companii fiecare), Ungaria (4 companii), Bulgaria, Lituania si Serbia (cate 2 companii).

Dintre cele 50 de companii, 38 sunt prezente pentru prima oara, 3 au urcat in clasament, iar 8 au coborat. Topul este, si de data aceasta, dominat de firmele de software (29), urmate de companiile de media (14), cele de hardware (4) si cele de telecomunicatii (3).

Despre clasament

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
• Venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2011 si 2014;
• Sa aiba sediul intr-o tara din Europa Centrala;
• Sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate, sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare;
• Sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri