Un pericol urias bate la usa intregii omeniri, asta in conditiile in care valoarea crimelor cibernetice s-a apropiat puternic de pragul de 1 trilion de dolari, numarul hackerilor a crescut intr-un ritm alert, acestia au devenit tot mai sofisticati in tehnici de atacuri, iar in lume exista un deficit de peste 1 milion de specialisti, arata datele Cisco, unul dintre cei mai importanti producatori de echipamente de retelistica din lume.

Intr-o videoconferinta organizata de catre echipa Cisco la care a participat un numar restrans de jurnalisti din Romania, reprezentantii gigantului specializat in solutii de retelistica apreciaza ca suntem in fata unei provocari uriase, asta in conditiile in care omenirea se digitizeaza tot mai mult, iar fenomene precum Internet of Things sau Internet of Everything capata tot mai mult contur, ceea ce va face ca raufacatorii cibernetici sa fie la tot pasul.

“Vorbim despre 50 de miliarde de dispozitive care ar urma sa fie interconectate in urmatorii cinci ani, iar pentru noi digitizarea si Internet of Everything (IoE) raman cele mai mari provocari care ne asteapta in fata. Totodata asistam si la transformarea digitala in aproape toate industriile: Amazon.com (in retail), UBER (in transport), e-Govd (sector public), Netflix (TV), Pandora/iTunes (Muzica), Apple Pay/PayPal (in banking). (…) Amenintarile au devenit din ce in ce mai sofisticate si nu vorbim despre copii, ci despre oameni care au o directie foarte clara. Crimele cibernetice se apropie de 1 trilion de dolari, iar in lume este o nevoie uriasa de specialisti, deficitul ridicandu-se la peste 1 milion de ingineri de specialitate”, au declarat oficialii Cisco, in cadrul videoconferintei.

In opinia reprezentantilor Cisco, o masura care trebuie luata si urgentata este aceea de a scadea timpul de detectie a problemelor din sistem, dar mai ales timpul de solutionare a eventualelor situatii de criza.

“Digitizarea si schimbarea modelelor de business, peisajul dinamic al amenintarilor, complexitatea si fragmentarea, precum si lipsa de personal pregatit, cu un deficit de 1 milion de practicanti la nivel global trebuie sa fie principalele provocari in perioada urmatoare. Tot acest fenomen de digitizare are nevoie de un nou inceput in domeniul securitatii si va forta companiile de profil sa isi ia masuri pentru ce urmeaza. Acelasi lucru trebuie facut si de companii, acestea fiind poate cele mai expuse riscului in cazul unui atac cibernetic”, a spus Adam Philpott, director, EMEAR Cyber Security la Cisco Systems.

Intrebati de jurnalistul wall-street.ro, care sunt industriile cele mai expuse riscului de a fi atacate, Philippe Roggeband, responsabil pe securitate tot in cadrul Cisco, apreciaza ca numarul domeniilor de activitate care sunt vizate a crescut constant in ultimii ani.

“O data cu acest proces de digitizare s-a dezvoltat si abilitatea hackerilor de a ataca diferite institutii sau industrii cheie. Eu cred ca printre cele mai vulnerabile domenii se numara cel industrial, precum si cel al domeniului medical, asta pentru ca cea mai mare parte din investitii merge spre echipamentul medical si mai putin spre securitate. Mesajul cheie este sa nu incerci sa fii cel mai vulnerabil”, apreciaza Philippe Roggeband.

Reprezentantii Cisco sustin ca in momentul de fata exista doua tipuri de victime ale atacurilor cibernetice. “Vorbim in primul rand desre victimele care au fost compromise si cele care inca nu stiu ca au patit-o deja”, au mai punctat oficialii unuia dintre cei mai mari furnizori de solutii de retelistica la nivel global.

Concluziile teleconferintei au punctat inca o data faptul ca pericolele, atat pentru companii, cat si pentru utilizatorii individuali sunt foarte mari, riscurile sunt ridicate, iar protectia, preventia si timpul de reactie sunt absolut necesare pentru a preintampina eventuale probleme.

Managerii Cisco raman fermi pe pozitii si sustin ca hackerii inoveaza constant si devin din ce in ce mai buni. “Este un proces complex acela de a-i identifica si de a solutiona eventualele crize. Cu cat o problema este identificata mai devreme cu atat mai bine. Amenintarea trebuie identificata inainte de a face rau”, au conchis oficialii Cisco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri