Romania ocupa pozitia a noua intr-un top global al celor mai expuse tari la atacuri cu troieni bancari care vizeaza dispozitivele mobile, potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab care analizeaza evolutia amenintarilor IT in trimestrul al III-lea.

Pentru a analiza riscul de infectare cu troieni bancari care afecteaza dispozitivele mobile, Kaspersky Lab a analizat numarul de utilizatori atacati pe dispozitivele mobile de un troian bancar, comparativ cu numarul total de utilizatori din fiecare tara.

In raportul ‘Evolutia amenintarilor IT in T3’, Kaspersky Lab publica informatii despre cele mai importante probleme de securitate cibernetica, intalnite de-a lungul acestui trimestru. Analizand statisticile KSN (Kaspersky Security Network), care colecteaza informatii de la milioane de utilizatori Kaspersky Lab din 213 tari, raportul evidentiaza cresterea numarului de amenintari pentru dispozitivele mobile, de tentative de furt din conturile bancare online si de atacuri cibernetice cu tinta predefinita.

Amenintari pe dispozitivele mobile

Mesajele publicitare au ramas principala metoda de a fura bani de pe dispozitivele mobile. Pe parcursul acestui trimestru, Kaspersky Lab a observat o crestere a numarului de programe care folosesc mesajele publicitare in acest scop. Frecvent, acestea patrund in dispozitivul victimei cu drepturi avansate de administrare, facand dificila combaterea lor. In T3 2015, atacurile cu troieni au reprezentat peste jumatate dintre cele mai utilizate programe malware pentru mobil.

Atacuri financiare pe internet

In T3 2015, utilizatorii din Austria au fost cei mai vizati de atacurile cu troieni bancari - 5%, o cifra mai mare decat in orice alta regiune. Singapore, tara aflata pe primul loc in trimestrul trecut, ocupa cel de-al doilea loc, cu 4,2%, iar utilizatorii din Turcia sunt pe locul al treilea, 3% dintre utilizatori fiind afectati de troieni bancari.

Majoritatea tarilor din Top 10 au un numar semnificativ de utilizatori de online banking.

Atacuri cibernetice cu tinta predefinita

In T3, echipa GReAT (Kaspersky Lab Global Research and Analysis Team) a investigat o serie de campanii sofisticate de spionaj cibernetic. Printre acestea s-au numarat gruparea Turla care foloseste comunicatiile prin satelit pentru a dirija traficul de pe servere pentru operatiuni, Darkhotel APT, care se infiltreaza in retelele Wi-Fi ale hotelurilor pentru a crea brese de securitate in computerele vizate si Blue Termite APT, care vizeaza furtul de date de la organizatii din Japonia. De asemenea, Kaspersky Lab a colaborat cu Divizia Nationala de Combatere a Criminalitatii Informatice din Olanda si cu Panda Security, pentru o investigatie comuna care a dus arestarea a doi suspecti banuiti ca ar fi implicati in operatiunea de atacuri ransomware CoinVault.

"Situatia din T3 demonstreaza ca peisajul global al amenintarilor continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Cu 5,6 milioane de tentative de furt din conturile bancare online si infractori cibernetici care pregatesc mereu atacuri din ce in ce mai sofisticate, e mai important ca oricand sa folosim produse de securitate cat mai performante. Este vital ca toti cei care utilizeaza internetul - atat persoane fizice, cat si companii - sa se protejeze de aceste amenintari, aflate in continua dezvoltare", avertizeaza David Emm, Principal Senior Security researcher in cadrul Kaspersky Lab.

Date din T3

• Solutiile Kaspersky Lab au detectat si respins 235,4 milioane de atacuri lansate pe internet, in toata lumea, o cifra cu 38% mai mica decat in trimestrul al doilea.
• Componentele antivirus pentru web au detectat 75,4 milioane de URL-uri unice infectate - cu 16% mai multe decat in T2.
• Antivirusul Kaspersky Lab pentru web a detectat 38,2 milioane de obiecte unice infectate: script-uri, exploit-uri, fisiere executabile - cu 46,9% mai mult decat in T2.
• Au fost inregistrate 5,58 milioane de notificari privind tentative de infectare cu programe malware, care vizau furtul de bani prin accesarea online a conturilor bancare.
• Produsele Kaspersky Lab de securitate pentru dispozitive mobile au detectat:

  • 323.374 noi programe malware pentru dispozitive mobile;
  • 2.516 troieni bancari pentru mobil.

• Tendinta manifestata pana acum in anul 2015 a continuat in T3: exploit-urile pentru Adobe Flash Player si Internet Explorer sunt cele mai populare printre infractorii cibernetici.

Kaspersky Lab a fost infiintata in 1997 si are peste 300 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Kaspersky Lab (Rusia) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de solutii antivirus la nivel global, pe o piata pe care mai concureaza cu jucatori precum BitDefender (Romania), Symantec (SUA) sau ESET (Slovacia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri