Conform ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), estimarea de crestere a cifrei de afaceri pentru industria de software si servicii IT este de 11% pentru urmatorii 3 ani. In conditiile in care cifra de afaceri a industriei este generata in continuare in mare parte de zona de servicii, estimarile ANIS arata ca rata medie de crestere ar putea depasi 20%, cu suficiente resurse disponibile.

Principalul factor care blocheaza dezvoltarea mai rapida a industriei romanesti de software este disponibilitatea resurselor umane; numarul absolventilor de la specializarile cu profil tehnic este prea mic in comparatie cu cererea de pe piata, iar competentele lor sunt limitate la ceea ce pot asimila in timpul cursurilor universitare.

„Companiile anunta constant intentii de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani); daca luam in considerare doar aceste anunturi publice, estimarile pentru anul viitor, de exemplu, depasesc 5.000 de noi pozitii deschise, doar in companiile mari. Foarte probabil ca numarul final sa se apropie de 9.000-10.000.” spune Valerica Dragomir, director executiv ANIS.

Numarul anual de absolventi de la specializarile tehnice nu depaseste 7.000, cu o rata de absorbtie pe piata muncii de 100%. In aceste conditii, sistemul de educatie superioara tehnica nu este in masura sa acopere cererea, iar companiile compenseaza prin atragerea de angajati cu calificari diferite si complementare cu cele tehnice.

Modalitatile prin care industria incearca sa compenseze decalajul intre cerere si oferta sunt dintre cele mai variate – de la programe de stagii, la burse, programe de pregatire interne, scoli de vara, evenimente si competitii de codare, precum si programe de training de durata scurta care au ca obiectiv sa pregateasca angajati pentru pozitii entry-level.

Pentru a veni in intampinarea preocuparilor companiilor, discutiile din interiorul ANIS au in vederea implicarea asociatiei in mai multe tipuri de initiative – initierea de programe de recalificare de durata scurta si medie, implicarea in definirea de programe de educatie formala superioara de scurta durata si, nu in ultimul rand, sustinerea cresterii cifrelor de scolarizare la specializarile tehnice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri