“Realizarea interoperabilitatii la nivel national, coordonata cu UE pentru eficientizarea activitatilor publice in sensul oferirii de servicii digitale cetatenilor “, este singurul obiectiv pe care si l-a propus guvernul Ciolos pentru zona de tehnologie.

Ministerul Societatii Informationale va fi condus de Marius Raul Bostan, fondator al companiei de consultanta financiara VMB Partners si membru in Consiliul de Administratie al Telekom.

Interoperabilitatea se refera la unirea bazelor de date ale autoritatilor statului, in Romania institutiile avand adesea cifre diferite despre cetateni. De exemplu, in cazul numarului de salariati si someri Institutul National de Statistica are informatii diferite fata de Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cifrele fiind uneori diferite si cu cateva sute de mii de persoane .

Pe de alta parte, in ceea ce priveste accesul la servicii digitale doar 9% dintre romanii cu acces la internet folosesc site-urile autoritatilor ca sa se informeze, in timp ce media europeana este de 41%, conform unor date din 2014 publicate de Eurostat.

Romania raporteaza un procent si mai mic in cazul descarcarii de documente oficiale, de doar 5%, comparativ cu 29% la nivelul Uniunii Europene. Pe de alta parte, cea mai mica rata de utilizare a internetului este in privinta depunerii de documente online, doar 3% dintre internautii romani facand acest lucru. Media UE este de 26%.

Citeste si:
Revine TAXA AUTO: cum o va calcula Guvernul Orban
Revine TAXA AUTO: cum o va...

Cifrele sunt valabile pentru anul 2014, pentru romanii cu varste intre 16 si 74 de ani. In Romania sunt in jur de 10,8 milioane de utilizatori de internet, conform datelor de la finalul lui 2013 publicate de Internet World Stats.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Ce vor reprezentantii industriei de software de la #GuvernulTAU