Securitatea, dar in special securitatea informatica, au devenit aproape indispensabile oricaruia dintre noi, intr-un univers in care tehnologia si-a facut loc tot mai mult in vietile noastre. Avalansa Internetului, aparitia smartphone-urilor, dar si viitorul interconectat al omului cu digitalul fac ca acest domeniu sa fie in topul prioritatilor noastre, fie ca vorbim despre individ sau despre o organizatie, fie ca ne referim la o corporatie, sau mai mult, la o entitate guvernamentala.

Numarul hackerilor (raufacatori cibernetici – n.red) a explodat dupa anii ’90, asta si datorita faptului ca software-ul a evoluat, iar tehnologia a devenit tot mai familiara utilizatorilor, dar si pentru ca devenise o tentatie mult prea mare sa descoperi vulnerabilitati, create, pana la urma, tot de mana omului. Daca pana in anii 2000 hackerii vizau doar vulnerabilitati de ordin software, incepand cu acest an s-au intensificat din ce in ce mai mult atacurile care vizau si componenta materiala, lucru care a facut ca programatori, specialisti sau pur si simplu tineri in cautare de adrenalina au reusit sa se imbogateasca, la propriu, din santaje cibernetice.

O data cu dezvoltarea acestui fenomen, a aparut si nevoia aparitiei unui “gardian”, un paznic care sa protejeze utilizatorul de aceste vulnerabilitati care l-ar putea costa chiar si economiile de-o viata sau, in cel mai nefericit caz, sa poata sa ii ruineze viata cu o singura tasta ori cu un singur clic.

Industria securitatii IT a inceput sa se dezvolte cam in aceeasi perioada in care si numarul hackerilor a inceput sa creasca intr-un ritm destul de alert, astfel ca Internetul incepuse sa devina un loc destul de periculos pentru multi utilizatori.

In anul 1987 a aparut pe piata NOD, una dintre cele mai vechi solutii de securitate la nivel mondial, un proiect conceput sa slovacii Peter Pasko si Miroslav Trnka si care avea sa descopere unii dintre primii virusi pentru PC-uri din lume. Pentru multa lume la acea vreme Internetul si tehnologia erau science-fiction, mai ales ca Estul Europei se confrunta cu un regim totalitarist extrem de aprig. Cinci ani mai tarziu, insa, in 1992, si dupa caderea Comunismului in estul continentului avea sa fie infiintata compania ESET spor s.r.o, unul dintre cele mai ambitioase proiecte de securitate din centrul si estul Europei.

Intre 1987 si 1992, din componenta echipei faceau parte 3 persoane, asta pentru ca pe parcursul anilor, si mai ales dupa infiintarea birourilor ESET, numarul de specialisti in securitate sa creasca intr-un ritm destul de alert. In anul 1998 echipa de securitate ESET lansa pe piata prima solutie antivirus NOD 32 v1.0, un pariu destul de important al slovacilor pe o piata aflata intr-o plina dezvoltare.

Securitatea IT a devenit o problema cruciala a zilelor in care traim numarul companiilor de profil a explodat in ultimii ani, iar acest lucru a condus si la dezvoltarea companiei slovace ESET, grup care numara in prezent peste 1.000 de angajati la nivel global, dintre care 400 de specialisti in securitate doar din micutul orasel Bratislava, capitala Slovaciei.

“Bulina rosie” in Romania: cum este gestionata de la un moment la altul securitatea a peste 100 milioane de utilizatori din intreaga lume

In Bratislava este localizat si centrul de securitate al ESET, fiind nucleul din care zinic sunt monitorizate si eliminate cele peste 300.000 de vulnerabilitati sau posibile atacuri informatice din intreaga lume. Chiar in momentul vizitei delegatiei de presa de Romania a avut insa loc un posibil atac sau o vulnerabilitate cu grad mare de risc din Sibiu, unul dintre cele mai importante orase ale tarii.

Intrebati de wall-street.ro care este semnificatia bulinei rosii de pe panoul de comanda, specialistii in securitate IT au precizat ca poate fi vorba despre orice vulnerabilitate.

“Este multa activitate automata in spate, legata mai ales de posibilitatea de a rezolva o anumita problema. Ca si in alte domenii, si aici este mai usor sa distrugi ceva decat sa repari, la fel de bine cum este mai usor sa previi decat sa repari. Pirateria software se intampla sa fie in cele mai dese randuri unul din motivele pentru care apar bulinele rosii pe ecran. Zilnic ne confruntam cu peste 300.000 de noi sample-uri de virusi cu un grad de risc mai mare sau mai mic, ceea ce face, ca la nivel de piata sa fie inregistrate peste 1 milion de amenintari informatice care sunt schimbate si analizate inclusiv `cu alti jucatori specializati in securitate din intreaga piata”, au declarat expertii in securitate ai ESET.

O echipa dedicata de tineri cu o varsta medie de 30 de ani descopera anual apeste 100 de milioane de noi vulnerabilitati, insa aceasta valoare se afla intr-o crestere destul de rapida, mai ales ca urmare a aparitiei pe piata a smartphone-urilor, locul care a devenit tinta si prioritatea absoluta pentru marea majoritate a hackerilor din intreaga lume.

Mobile-ul, tinta viitorului: care vor fi principalele provocari si cum va schimba Internet of Things soarta omenirii

Dezvoltarea tehnologiei mobile, dar si explozia vanzarii de smartphone-uri si tablete la nivel global, au facut ca focusul atacatorilor cibernetici sa se mute mai ales in aceasta directie. Conform datelor ESET numarul de atacuri se va intensifica in tot ceea ce inseamna echipamente mobile, fie ca este vorba despre sisteme de operare deschise (open-source) – asa cum este cazul Google, dar si al iOS dezvoltat de Apple.

“Totul tinde catre mobile, iar atacurile se orienteaza din ce in ce mai mult in aceasta directie. Troienii bancari pun tot mai multa stapanire pe atacurile mobile. Online Banking este viitorul, iar tehnologia TAP & PAY (apropie si plateste) va fi un domeniu de mare interes pentru atacatori, astfel ca aici vor ajunge virusii si raufactatorii informatici in perioada urmatoare. Nu ne asteptam ca numarul amenintarilor sa scada, ba din contra – piata este intr-o continua schimbare. In urma cu 5 ani nu existau virusi pe Android. Chiar daca momentan cea mai afectata platforma este Windows, tendinta este de a se muta totul pe mobile”, a declarat Righard Zwienenberg, unul dintre cei mai cunoscuti si vechi experti in domeniul securitatii informationale, in prezent CEO al organizatiei AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization).

Intrebati de schimbarea pe care Internet of Things o va aduce intregii omeniri, reprezentantii ESET au punctat faptul ca vom asista la o revolutie in domeniul securitatii.

“Mobile-ul continua se vor dezvolte si mai mult, vor fi mai populare. Vor fi si mai multe probleme de securitate. Cloud-ul va fi o platforma foarte interesanta pentru hackeri – desi este protejata foarte bine, dar va fi o tentatie. Internet of Things (IoT) va fi un fenomen problematic pentru un timp. Se discuta deja foarte mult despre acest fenomen, dar nimeni nu a luat in calcul si componenta securitatii. Din pacate nu exista un plan foarte clar in privinta IoT”, a declarat Palo Luka (foto mai jos), chief technology officer (CTO) in cadrul ESET.

ESET este in momentul de fata al cincelea cel mai mare producator de solutii antivirus la nivel global dupa Symantec, McAfee, Trend Micro, Kaspersky.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri