Vanzarile de fibra optica vor creste in 2006 cu peste 25%, iar tendinta se va pastra si in 2007, aceasta fiind solutia cea mai cautata de companiile ce furnizeaza servicii de telecomunicatii, potrivit directorul distribuitorului de cabluri Mondo Plast Bucuresti, Aurica Barbulescu
"Piata romaneasca a telecomunicatiilor se actualizeaza constant si nu se va satura curand; nevoia de echipament cablat in telecomunicatii va exista pentru inca multa vreme", a declarat pentru NewsIn Barbulescu. in ultimii doi ani piata fibrei optice a avut o dezvoltare exploziva, in 2005 inregistrandu-se cresteri de peste 50%.

Furnizorii de telecomunicatii, in speciali cei mici, alternativi, "au constatat in timp ca improvizatiile nu tin". in momentul de fata fibra optica este solutia optima atat din perspectiva pretului cat si a calitatii. Totodata, pretul cuprului si, consecutiv, al cablurilor cu axial, a urcat doar in acest an cu aproximativ 300%. in acelasi timp, considera Nicolae Duicu, director de marketing al asociatiei micilor furnizori de internet din Bucuresti Interlan, pentru utilizatorii de internet din Romania solutiile wireless (fara cablu) sunt inca prea costisitoare

Reprezentantii Mondo Plast apreciaza ca anual se vand in Romania cabluri cu fibra optica in valoare de aproape 50 de milioane de euro. "Este dificil sa faci aproximari privind vanzarile de fibra optica de pe piata romaneasca pentru ca se vand multe sortimente ale aceluiasi produs, iar marii furnizori de telecomunicatii isi importa singuri cablurile," a declarat Liliana Rogobete, director de vanzari la Mondo Plast.

Furnizorii alternativi de internet au fortat in mod pozitiv piata fibrei optice si in consecinta serviciile au o calitate superioara la preturi pentru infrastructura semnificativ mai scazute, a spus Barbulescu. Alaturi de retelele de cartier, serviciile de televiziune prin cablu, internet si telefonie alternativa au patruns si in mediul rural necesitand solutii de conectare cu fibra optica.

Initial Mondo Plast a furnizat cabluri hibrid, pentru televiziune si internet, marilor operatori precum RCS&RDS ori UPC Astral. "Aceste companii isi importa singure infrastructura de telecomunicatii, apeleaza la furnizori locali numai in situatii de criza", a spus Barbulescu.

Mondo Plast se afla de zece ani pe piata romaneasca, comercializeaza si ofera consultanta pentru cabluri cu fibra optica produse de companiile multinationale TKF si Belden. Divizia de fibra optica a Mondo Plast a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro. Barbulescu nu a putut aprecia cota de piata a diviziei de fibra optica din cadrul Mondo Plast, dar considera compania printre primele trei - cinci din tara alaturi de alti importatori precum: Anylam Sistem, Helios sau Micromegas.

Mondo Plast vinde in medie lunara 600 - 700 km de fibra optica lunar, iar preturile variaza pe toata piata in functie de marca, tipul si grosimea cablului, intre 0,3 si 1,8 euro pe metru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri