1. Logarea

1. Logarea

Senzorul de amprentare Touch ID, introdus pentru prima data pe modelul iPhone 5s, a fost o revolutie in anul 2014, milioane de utilizatori optand la acea vreme pentru cel mai nou smartphone produs de Apple. A fost prima data cand o companie a lansat pe piata o alternativa la clasicele solutii de securitate pentru logarea pe telefon, asa cum a fost cazul codului PIN format din patru caractere.

A fost o inovatie la acea vreme, care intr-un timp extrem de scurt a fost adoptat si de producatorii smartphone-urilor cu Android, insa ramane in continuare cel mai precis mod de a accesa datele de pe telefon si de a oferi o protectie suplimentara.

Castigator: iOS

2. Accesul la verificarea orei/datei

2. Accesul la verificarea orei/datei

O data cu aparitia smartphone-ului tot mai multi utilizatori au inceput sa isi foloseasca dispozitivul inteligent si pentru a consulta ora sau data. In aceasta situatie, Google a adus o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste verificarea acestor coordonate.

Castigator: Android

3. Usurinta realizarii unei fotografii / unui clip video

3. Usurinta realizarii unei fotografii / unui clip video

Dupa cel mai recent update al aplicatiei de camera foto, Android devine si mai intuitiv cand vine vorba de realizarea fotografiilor sau captarea clipurilor video. Desi a imprumutat o serie de caracteristici de care aplicatia de iOS dispunea, inclusiv butonul de actionare sau declansatorul pozei, aplicatia vine mult mai usor in intampinarea utilizatorului.

Acessta are acces foarte simplu acum de la camera foto la cea video cu un simplu “swipe” in sus sau in jos, acces facil la comutarea de pe camera principala la cea frontala, precum si accesul la setari sau schimbari pentru dispozitivele care suporta modul manual de fotografiere sau inregistrare video.

Castigator: Android

4. Usurinta la scris / tastat

4. Usurinta la scris / tastat

Chiar daca ai obisnuit sa folosesti un iPhone din generatie mai veche trebuia sa iti dai seama cat de simplu este sa tastezi pe ecranul dispozitivului mobil, astfel ca o data cu cresterea diagonalei terminaului mobil acest lucru s-a imbunatatit considerabil.

Chiar daca Android Lollipop (5.0) a introdus interfata Material, aceasta inca sufera la anumite capitole, mai ales cand vine vorba de tastarea rapida, asta chiar daca folosesti un dispozitiv si de 5 – 5,2 inch.

In plus, schimbarile la nivel de tastatura in cazul iOS sunt foarte mici, ceea ce probabil a facut ca utilizatorii sa se obisnuiasca mult mai usor cu acest design.

Castigator: iOS

5. Usurinta accesului la aplicatii

5. Usurinta accesului la aplicatii

Desi foarte multi utilizatori apreciaza simplitatea iOS si a faptului ca de atatea generatii schimbarile au fost foarte mici la nivel de interfata, posibilitatea modificarii si customizarii dispozitivului pe care il detii (oferit de libertatea Android) pune sistemul de operare Android pe primul loc cand vine vorba de accesul la aplicatii.

Mai mult decat atat, integrarea Google in sistemul de operare este mult mai bine realizata pe Android, decat in cazul Apple. In final este o chestiune de gust: libertate deplina de custimizare sau lipsa acestor griji si un standard predefinit, asa cum este cazul iOS.

Castigator: Android

6. Accesul la notificari

6. Accesul la notificari

Accesul la notificari este un alt element esential in diferentierea celor doua sisteme de operare. Daca in urma cu cativa ani, balanta ar fi inclinat in favoarea iOS, astazi, usurinta cu care se pot accesa datele din smartphone-urile cu Android este peste cea oferita de iOS.

Castigator: Android

7. Usurinta accesului la harti si orientarea pe drumuri

7. Usurinta accesului la harti si orientarea pe drumuri

Multa vreme utilizatorii iOS au suferit din cauza eliminarii Google Maps ca sursa de trafic, ceea ce a condus la aparitia de noi aplicatii care sa ruleze pe iOS, inclusiv o solutie proprie, care, insa, nu s-a dovedit atat de practica.

In acest caz, integrarea Google constituie un avantaj clar in fata Apple.

Castigator: Android

8. Usurinta in cautare

8. Usurinta in cautare

O victorie clara pentru iOS la acest capitol. Exact ca si in cazul MacOS, iOS, sistemul de operare pentru echipamentele mobile dezvoltat de Apple faciliteaza mult mai usor accesul la aplicatiile sau functiile esentiale ale smartphone-ulului.

La fel se intampla si in cazul cautarii de continut pe Internet, utilizatorul fiind mult mai usor indrumat spre informatiile de care are nevoie.

Castigator: iOS

9. Accesul la modul silentios

9. Accesul la modul silentios

Un trademark patentat pe care nimeni nu il poate copia si care a facut ca iPhone-ul sa ia usor locul cunoscutelor BlackBerry este functia de activare a modului silentios. Ideala pentru sedinte, intalniri sau in oricare din situatiile in care trebuie sa iti pastrezi telefonul cat mai “tacut”, aceasta functie a facut ca multi utilizatori din zona de business sa migreze spre iPhone si iOS, lucru la care Android inca se chinuie sa gaseasca o solutie cel putin la fel de intuitiva cum este cea de pe iPhone.

Castigator: iOS

10. Functia de asistent personal

10. Functia de asistent personal

Desi in Romania inca nu functioneaza precis, asistentul personal Siri, lansat pentru prima data pe modelul iPhone 4s a fost o revolutie in materie de alternativa la utilizarea telefonului, fiind un prim pas spre viitorul industriei tehnologice.

Si in acest caz, Google mai are mult de recuperat fata de Apple, insa directia este cat se poate de clara.

Castigator: iOS