Salariile specialistilor software vor creste anul viitor cu circa 5-10% , in functie de performantele fiecarui angajat, a declarat pentru wall-street.ro, Maria Hostiuc, consultant senior in recrutare in cadrul Brainspotting, companie de recrutare in domeniul IT&C.

Salariul mediu net in industria de servicii informatice era in luna august de circa 4.424 de lei, acesta fiind domeniul cu cel mai mare castig lunar, arata datele INS. Productivitatea per om/ pe an este estimata la 31.623 de euro anul acesta si ar putea creste la 32.400 per om/ pe an in 2016, potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

“In general maririle se fac anual, odata cu evaluarea rezultatelor angajatilor si se fac in functie de performante. Maririle anuale sunt intre 5 – 10%, in functie de performanta individuala", spune Hostiuc.

Cele mai mici salarii in IT&C sunt intre 500 si 850 de euro pe luna pentru angajatii fara experienta in domeniul asigurarii calitatii si administrare de retea.

Pe de alta parte, un dezvoltator de software fara experienta castiga lunar intre 750 si 1.000 de euro pe luna. In domeniul software cel mai bine castiga seniorii, acestia avand salarii intre 1.800 si 3.000 de euro pe luna.

Competitia va creste si mai mult

“Cererea de personal cu nivel adecvat de pregatire in zona de IT&C este mai mare decat oferta. In Bucuresti, de exemplu, exista multe companii care activeaza in sectorul IT si care vizeaza aceiasi candidati, ceea ce pune presiune pe departamentele de resurse umane. Provocarea va ramane aceea de a gasi persoane care sa corespunda cerintelor specifice ale angajatorului. Competitia pe talente va creste, iar asta va determina marile companii de software sa vina in piata cu oferte de angajare aliniate la noi standarde”, explica Bogdan Pelinescu, directorul general al Luxoft Romania, una dintre cele mai mari companii de software de pe piata locala.

In afara de salariu, alte beneficii pe care si le doresc angajatii din IT&C isi doresc sunt asigurare medicala (64%), traininguri (46%), program flexibil (43%), tichete de masa (25%), zile libere de sarbatori (22%), abonamente la sala de sport (16%), prime de vacanta (14%).

Crestere de 10% a numarului de angajati

In industria locala de software si servicii lucreaza circa 87.000 de specialisti, iar anul viitor numarul ar putea ajunge la 95.280 de angajati, conform Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Anul viitor, cele mai multe locuri de munca disponibile vor fi pentru marile marile limbaje de de programare precum Java. PHP, C# .Net si limbajele mai noi sau rolurile care deriva din acestea, precum DevOPS, cloud si/sau virtualizare, Securitate, back-up & Storage, mobile iOS si/sau Android, Internet of Things, conform datelor oferite de compania de recrutare Brainspotting.

“Tehnologiile cel mai greu de acoperit vor fi cele noi emergente pe piata din Romania, pentru care inca nu exista specialisti, tehnologii precum Mac OS Developer, IoT, Ruby on Rails, Python, insa problema dificultatii acoperirii rolurilor vacante vine si din inaltul nivel de specializare cerut de clienti", adauga Maria Hostiuc.

Afla ce alte tendinte vor marca piata de software locala in 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri