Concernul american Dell, cel mai mare producator de computere personale din lume, si guvernul polonez au semnat luni o scrisoare de intentie referitoare la constructia unei uzine de asamblare in valoare de 200 milioane euro, care va produce computere Dell destinate consumatorilor din Europa Centrala si de Est.

Amplasata in apropiere de orasul Lodz, noua uzina va produce notebook-uri Dell din gama Latitude si Inspiron, urmand a-si deschide portile in toamna lui 2007. Aceasta investitie va conduce la crearea a aproximativ 1.000 de noi locuri de munca, o veste buna pentru Polonia, care in prezent are cea mai ridicata rata a somajului din Uniunea Europeana, aproximativ 15,6 la suta din populatia activa.

Prezent la Lodz, cu ocazia ceremoniei de semnare a acordului, prim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski a salutat acest acord care va fi benefic pentru specialistii polonezi cu inalta calificare. "Acesta este raspunsul la intrebarea cum sa retinem in tara oamenii cu pregatire superioara ", a afirmat potrivit Rompres, Jaroslaw Kaczynski.

De la aderarea Poloniei la UE in 2004, mai multe mii de tineri polonezi cu pregatire superioara au plecat spre Europa Occidentala in cautarea unor slujbe bine platite. in sprijinul deciziei de a amplasa uzina sa la Lodz, Dell a mentionat mana de lucru inalt calificata disponibila in Polonia si apropierea de o baza de clienti semnificativa.

Dell estimeaza ca in urmatorii cinci ani cererea de computere personale si notebook-uri venita din Europa Centrala si de Est va inregistra o crestere anuala de 13,9 procente. in plus, prin amplasarea noii sale uzine la Lodz, Dell prognozeaza ca va reduce cu doua zile timpul necesar livrarii computerelor spre clientii din Europa Centrala si peninsula Scandinava.

Uzina de la Lodz va fi cea de a doua uzina Dell din Europa, dupa cea de la Limerick, Irlanda, unde lucreaza in jur de 6.000 de angajati. Dell este cel mai mare exportator din Irlanda, subsidiara sa fiind cea de a doua companie din aceasta tara.