Ministrul Sanatatii din Bulgaria, profesorul Radoslav Gaydarsky si Jimmy Char, presedintele consortiumului international de firme care a castigat licitatia pentru implementarea sistemului informatic integrat pentru Fondul National de Asigurari de Sanatate din Bulgaria (sistemul NHIF), au contractul de implementare a acestui proiect informatic complex.

Proiectul va fi coordonat de compania franceza BULL S.A.S., fiind derulat in parteneriat cu Siveco Romania si Maccabi Healthcare Services Israel. Implementarea sistemului NHIF face parte din proiectul "Reforma sectorului sanatatii", finantat de Banca Mondiala, printr-un credit acordat guvernului Bulgariei.

"Suntem foarte mandri sa anuntam aceasta premiera romaneasca: inceperea implementarii in alta tara (Bulgaria) a unui sistem informatic integrat de o complexitate uriasa, de catre o companie din Romania. La export, firmele romanesti au facut pana acum vanzari de "de cutii" sau de servicii de outsourcing - aceasta este prima data cand se exporta know-how in domeniul proiectelor IT, a declarat directorul general al Siveco Romania, Irina Socol.

Sistemul informatic NHIF va conduce la imbunatatirea calitatii si eficientei activitatilor de management si finantare in cadrul sectorului de sanatate din Bulgaria Lansarea unui sistem informational NHIF functional este critica in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului asigurarilor de sanatate din Bulgaria. Implementarea cu succes a proiectului va conduce la o imbunatatire a managementului si a finantarii sectorului, va intari controlul tuturor activitatilor corelate, sporind totodata si eficienta acestora. Astfel, transparenta si controlul sporit in ceea ce priveste distributia resurselor financiare in sectorul sanatatii vor fi garantate. Toate acestea isi vor aduce contributia la imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate oferite cetatenilor din Bulgaria.

La licitatie au participat sase companii, iar procedura, formata din doua etape, a fost utilizata pentru evaluarea si selectia participantilor. Decizia de a semna contractul s-a luat dupa o revizuire amanuntita a rapoartelor de licitatie finale. Acestea au fost prezentate de doua comisii alcatuite din experti in domeniu, acestea evaluand succesiv ofertele de licitatie si realizand o inspectie concludenta in Romania si Israel.