Europa si-a recastigat pozitia in 2005 din punct de vedere al investitiilor realizate de companii multinationale in domeniul productiei, serviciilor, cercetarii si dezvoltarii, in defavoarea Asiei, atragand 39 % din numarul proiectelor de investitii, potrivit unui studiu anual realizat de IBM. Asia a atras 31 % din numarul total al proiectelor.
Potrivit studiului, in 2004, cele doua regiuni s-au aflat la egalitate, fiecare atragand 34 % din proiectele de investitii.

Studiul realizat de IBM - Plant Location International (IBM-PLI) indica o redresare usoara a economiilor dezvoltate. Aceasta a fost determinata de cresterea economica puternica, in timp ce unele din cele mai puternice piete in curs de dezvoltare au inregistrat regrese, dupa un numar de ani in care s-au bucurat de un flux foarte puternic de investitii.

Serviciile de afaceri au constituit cel mai apreciat tip de proiecte de investitii, detinand 20 % din toate proiectele la nivel global, in timp ce investitiile in sectorul de productie au scazut pe plan global in medie cu 20 %, pana la 800 de proiecte pe trimestru, in 2005. Investitiile in noi centre de cercetare si dezvoltare au ramas in general stabile in 2005, cu 200 de proiecte anuntate pe plan global in fiecare trimestru.

In plus, raportul a aratat ca 15 tari au beneficiat si in 2005 de 70 % din fluxul total de investitii. Patru tari au intrat in top 15 in 2005 - Polonia, Romania, Singapore si Emiratele Arabe Unite, care au inlocuit in top Hong Kong, Ungaria, Spania si Suedia. De remarcat este faptul ca Marea Britanie, Franta si Polonia au castigat noi volume considerabile de investitii majorandu-si "cota de piata".

"Chiar daca economiile dezvoltate au inregistrat usoare imbunatatiri, studiul ilustreaza faptul ca multinationalele isi pot spori cautarea resurselor de talent oriunde in lume", a declarat Roel Spee, co-leader al IBM-Plant Location International. "Competitia globala pentru noi locuri de munca si investitii de capital se afla intr-o crestere continua. Regiunile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare trebuie sa-si defineasca si sa implementeze in permanenta noi strategii de atragere a investitiilor", a spus Roel Spee.

Pietele in curs de dezvoltare dominante - Brazilia, Rusia, India si China - cunoscute si ca tarile BRIC, au inregistrat in 2005 o scadere medie a investitiilor straine de aproape o cincime fata de anul precedent. in acelasi timp, economiile cele mai dezvoltate au inceput sa-si revina, comparativ cu anii precedenti, inregistrand in 2005 o crestere de 5 procente a proiectelor de investitii straine, fata de anul 2004. Mai multe proiecte de cercetare si dezvoltare au fost inregistrate in 2005 de Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Singapore, Canada, Germania, Danemarca, Irlanda si Australia, comparativ cu anul precedent.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, China si India au atras impreuna mai multe proiecte de investitii decat Statele Unite, respectiv 1.650 fata de 1.200. Companiile cu sediul central in Statele Unite au ramas pe primul loc in ceea ce priveste investitiile in strainatate, cu 2.800 de proiecte. Companiile germane au preluat al doilea loc ocupat anterior de firmele japoneze, cu 720 fata de 670 de proiecte de investitii in strainatate.

Africa a atras doar 2 procente din toate proiectele derulate global in 2005 - la fel ca si in 2004.

Kenya si Uganda au inregistrat performante mai bune in 2005, in timp ce Africa de Sud a ramas stabila. Algeria, Egipt si Maroc au coborat in clasament. Regiunea Asia-Pacific a atras 31 % din proiectele din 2005, cota sa de piata a scazut cu 3 procente fata performanta record din anul 2004.

Studiul a fost realizat in perioada mai - iulie 2006 pentru datele obtinute intre ianuarie-decembrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri