Adobe Systems a precizat Comisiei Europene ca firma Microsoft ar trebui sa fie oprita de la incorporarea in cadrul noului sistem de operare a unor programe gratuite de citire si scriere de documente electronice, conform Wall Street Journal.

Compania producatoare de programe anti-virus Symantec va trimite in cursul saptamanii viitoare reprezentanti la Bruxelles pentru a informa asupra componentelor Vista care pun probleme de concurenta companiilor rivale producatoare de elemente de securitate, a continuat cotidianul.

Cele doua companii Adobe Systems si Symantec nu au putut fi contactate petru a oferi comentarii suplimentare. Comisia Europeana, principala autoritate antitrust din Europa, si-a exprimat ingrijararile asupra sistemului Windows Vista, care ar incorpora anumite componente de securitate ce ar dauna concurentei.

Compania Microsoft spera ca decizia Comisiei nu va fi aceea de a forta grupul american sa elimine aceste componente din versiunea europeana, a carei lansare este planuita pentru ianuarie 2007. Acest conflict dintre Microsoft si Comisia Europeana nu este primul de acest gen. in 2004 Comisia a decis ca Microsoft a abuzat de pozitia sa pe piata playerelor audio si video si a serverelor, fortand grupul american sa elimine programul Windows Media Player din sistemul sau de operare.

Comisia a mai amendat Microsoft cu suma de 497 de milioane de euro, decizie care a fost atacata in justitie de compania americana. in iulie, Comisia Europeana a mai amendat Microsoft cu inca 280,5 milioane de euro pentru refuzul conformarii cu decizia Comisiei, de a oferi informatii despre serverele proprii companiilor rivale.