Schimbarea furnizorului de telefonie fara a pierde numarul alocat va deveni realitate si in Romania anul viitor. Intr-o prima faza, portabilitatea numerelor va fi operationala doar pentru serviciile de telefonie fixa.
Romanii nu vor mai fi legati de furnizorul de servicii de telefonie. ANRC a demarat deja discutiile pentru implementarea portabilitatii numerelor de telefon in Romania. Abonatii care vor decide sa schimbe operatorul isi vor pastra numarul. Procesul presupune costuri, care vor fi suportate de catre solicitanti. Intr-o prima faza, operatiunea se va aplica pentru serviciile de telefonie fixa, urmind ca ulterior sa se demareze procedurile ca masura sa devina disponibila si pentru cele de telefonie mobila. Principalul efect asupra pietei va fi cresterea concurentei, deoarece abonatul nu va mai fi legat de operator prin numar.

Libertate de miscare

Schimbarea operatorului atrage numeroase dificultati, dintre care cea mai mare o reprezinta pierderea contactului cu persoanele care vor apela in continuare vechiul numar. Chiar la acelasi operator, in Bucuresti, de exemplu, daca te muti dintr-un cartier in altul se schimba si numarul. In viitor, numarul trebuie sa devina o valoare, sa il pastrez chiar daca-mi schimb furnizorul, considera Paul Fischer, seful Serviciului Numerotatii din cadrul ANRC. De la sfirsitul anului 2006, oricare abonat care-si schimba operatorul de telefonie fixa isi va pastra numarul de telefon.

Restrictie de judet

Procesul se va realiza etapizat. Intr-o prima faza, aceasta miscare va fi posibila numai la nivel judetean. Astfel, cetateanul va putea opta numai pentru un alt operator care activeaza in judetul in care locuieste. In cazul in care pleaca in alt judet va pierde numarul chiar si daca ramine la acelasi operator. Din cauza prefixului, apelul va fi directionat automat catre judetul caruia ii corespunde. Si in alte tari s-a inceput la fel. In timp, probabil ca se va putea aplica si la nivel interjudetean, mai spune Paul Fischer. Tot o etapa ulterioara va fi si portabilitatea numerelor de telefonie mobila.

Facturi mai mari

Costurile pe care le presupune implementarea acestui serviciu vor fi suportate de catre cei care-si schimba operatorul. De exemplu, se va creea o baza de date in care va figura orice modificare, astfel incit apelul sa fie trimis catre operatorul corect. Infiintarea si actualizarea acesteia presupun cheltuieli. De asemenea, vor mai fi si alte costuri specifice. Totodata, se va plati si numarul, deoarece operatorul il pierde, iar cetateanul devine practic proprietarul acestuia. Studii realizate la nivel european au aratat ca, fiecare abonat al unui operator de telefonie fixa care a facut aceasta miscare a platit intre 10 si 31 de euro. In cazul telefoniei mobile, suma a variat de la 0 la 47 de euro.

Confuzie eliminata contra cost

Principala problema care apare este confuzia generata in rindul apelantilor. Probabil ca dupa implementarea masurii va persista un anumit grad de confuzie deoarece nu se va mai putea identifica provenienta numarului in functie de prefixul acestuia, asa cum eram obisnuiti pina acum, considera Dorin Odiatiu, International Business&Interconnection Manager - Orange Romania. Cel care va plati mai mult nu va fi insa apelantul. Probabil ca vom apela la o metoda asemanatoare cu cea de la roaming, afirma Paul Fischer. Apelantul va achita convorbirea la tariful practicat cu vechiul operator, in vreme ce diferenta o va ahita apelatul. Toate aceste detalii nu sunt inca in totalitate puse la punct. Un lucru este cert: la sfirsitul lui 2006 portabilitatea numerelor va deveni realitate.

Experiment reusit in UE

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana portabilitatea numerelor de telefon se aplica de citiva ani. Ultimele date disponibile, valabile pentru anul 2003, arata ca in 12 dintre acestea s-a aplicat deja si portabilitatea numerelor mobile. Procentul anual de numere portate la nivel European este de 15-20%. Perioada de schimbare a operatorului era cuprinsa intre doua ore si 30 de zile de la depunerea cererii. Termenul mediu era de noua zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri