Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania risca sa piarda cei mai buni softisti, dupa ce au fost clasati drept lideri europeni de catre Economist Intelligence Unit (EIU), daca tarile europene vor acorda drept de munca cetatenilor romani.
Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de informatii de afaceri a Economist Group, proprietarul ziarului The Economist, a dat publicitatii, in august, un clasament al nivelului de pregatire pentru societatea informationala in anul 2006. Din cele 68 de state care au facut obiectul analizei, Romania ocupa locul 49. In plan regional, Romania ocupa locul 10, in fata Rusiei, informeaza NewsIn.

Divizia de afaceri a Economist Group considera Romania una dintre pietele de tehnologia informatiei cu cel mai ridicat ritm de crestere din Europa de Est, avand in vedere progresele inregistrate in toate domeniile IT&C. Anual, 5.000 de softisti ies de pe bancile facultatilor de profil. Ei sunt vanati atat de firmele romanesti, cat si de cele straine. In 2005, numarul de romani care lucra in sectorul de software si servicii era de circa 35.000. In afara de atragerea specialistilor din piata, de colaborarile cu firmele de recrutare si targurile de joburi, companiile din domeniul programarii isi recruteaza personalul si direct de pe bancile scolilor. Foarte multe companii intretin parteneriate cu diferite facultati de profil din Romania.

Un exemplu in acest caz este compania Freescale Semiconductor Romania, care a angajat in ultimele 12 luni in jur de 100 de oameni si, pana la sfarsitul anului 2006, va mai face alte cateva zeci de recrutari. Compania colaboreaza cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea Transilvania Brasov, precum si cu cateva firme de recrutare.

Pentru perioada 2006-2008 este de asteptat o continuare a cresterii salariilor brute in lei, dar ceva mai atenuata, cu 10-14% pe an, in conditiile reducerii ratei inflatiei sub 4% pana in 2008, potrivit unui studiu al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Aceasta s-ar traduce printr-un nivel al salariului brut mediu pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008, fata de 2004. Estimarile pentru anul 2005 indica o crestere a salariului mediu pe industria de software si servicii cu 15-20%.

Potrivit aceluiasi studiu, in anul 2005, media salariului lunar brut pentru editarea de programe, consultanta si furnizare de alte produse software a fost 510 USD. In cazul primelor 100 de firme, in ordinea cifrei de afaceri, un angajat IT a castigat, in medie, 700 USD. Media pentru salariatii primelor 10 firme a depasit 1.100 USD. Angajatul mediu din firmele de mai sus a adus venituri/productie de 28.500 dolari pe an si a creat profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu anual brut de 6.150 de dolari. Programatorii de aplicatii au inregistrat cele mai mari cresteri salariale, de 9%, in 2006
Un studiu al IDG Romania, din august 2006, referitor la salariile din IT a aratat ca programatorii de aplicatii au inregistrat cele mai mari cresteri salariale, de aproximativ 9%.

Informatiile folosite in studiu provin de la 852 de site-uri IT enterprise, ce cuprind date despre salarii pentru managerii si expertii IT pe langa datele de plata din management. Sunt detaliate opt functii: analistii sistemelor de aplicatii, programatori/analisti, programatori de aplicatii, programatori de sisteme, aministratori de retea, administratori de sistem, administratori ai bazelor de date si administratori ai sistemelor de stocare. Angajatii din IT care lucreaza pe zona de aplicatii si sisteme au fost stimulati anual cu cresteri salariale.

Conform raportului, cei mai bine platiti informaticieni sunt cei din nord-estul SUA si de pe Coasta de Vest. Programatorii de aplicatii primesc cele mai mari cresteri salariale fata de alte functii din IT, atingand suma de 64.100 de dolari, in crestere cu 8,7% fata de rezultatele din anul 2005. Administratorii de sisteme inregistreaza cele mai mici cresteri ale salariilor, de doar 2%, insa acestea au fost compensate de bonusurile anuale care au ajuns la 3.000 de dolari, crescand cu mai mult de 15% in 2006.

Raport anual CIO Council despre bugetul IT

Potrivit raportului anual CIO Council, asociatie a marilor clienti in domeniul IT, pentru 2007, 70% dintre directorii IT ai unor companii din Romania au anuntat o crestere de cel putin 10% a bugetelor IT in anul 2006 fata de 2005. Bugetele de afaceri vor creste in continuare, insa cresterea bugetelor alocate sectorului IT va fi mai lenta, potrivit studiului Agenda CIO Romania.
Pentru acest studiu au raspuns 21 de directori IT de la cele mai mari firme din tara care administreaza cumulat, in 2006, un buget IT de 220 de milioane de euro.

Prioritatile pentru anul 2006 sunt imbunatatirea proceselor de afaceri (62%), atragerea, pastrarea si cresterea relatiilor cu clientii (48%) si cresterea competitivitatii (43%). Potrivit raportului CIO, in anul in curs prioritatile de tehnologie vor fi reprezentate de aplicatiile business inteligence (BI), de managementul proceselor de afaceri (Business Process Management BMP) si de planificarea resurselor (Enterprise Resource Planing ERP).

Peste 336 milioane euro pentru sectorul IT&C, pana in 2013

Potrivit celui de-al doilea numar al buletinului de integrare europeana EU-RO NEWSLETTER, din luna august 2006, proiectele din sectorul IT&C care se vor derula in perioada 2007-2013, vor beneficia de fonduri structurale de peste 336 milioane de euro.

Pentru dezvoltarea sectorului IT&C, Romania va primi in perioada 2007-2013 fonduri structurale de peste 336 milioane de euro, potrivit celui de-al doilea numar al buletinului de integrare europeana EU-RO NEWSLETTER, din luna august 2006. Beneficiarii acestui program pot fi Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), administratia publica si ONG-urile.

Implementarea programelor destinate utilizarii acestor fonduri europene se va realiza prin licitatii deschise. Conditiile de participare se vor prezenta in Ghidul beneficiarului, manual care se va redacta pana la sfarsitul anului 2006. Fondul de coeziune alocat domeniului IT va fi gestionat de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI), infiintat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). OIPSI va verifica gradul de conformitate a proiectului si indeplinirea de catre solicitant a criteriilor de eligibilitate.

Absorbtia fondurilor structurale alocate sectorului IT este importanta, deoarece strategia nationala pentru cresterea performantei in sectorul administratiei vizeaza conectarea la Internet a IMM-urilor, construirea de telecentre in zonele defavorizate, sustinerea aplicatiilor electronice pentru afaceri, dar si cresterea gradului de siguranta a tranzactiilor electronice.
Personalul IT responsabil cu aplicatiile si sistemele a inregistrat cresteri ale salariului intre 2 si 9%. In anul 2005, patru din sapte functii din mediul IT au inregistrat cresteri ale salariului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri