Cel mai mare producator de cip-uri din lume, Intel, a anuntat lansarea pe piata a unui nou microprocesor quad-core, acesta fiind primul de acest tip din istoria companiei. Botezat Xeon, noul microcip Intel va aparea pe piata la sfarsitul lui noiembrie, acesta fiind lansat la mai putin de sase luni de la precedentul cip Intel iesit pe piata.

Directorul executiv al Intel, Paul Otellini, a profitat de acest anunt pentru a lansa un atac la adresa rivalului Advanced Micro Devices (AMD), afirmand ca Intel este cel mai avansat producator de cipuri din lume din punct de vedere tehnologic, scrie Financial Times. Potrivit oficialului Intel, noul microcip va oferi performante mai bune cu 50% comparativ cu precedentul cip duo-core lansat in luna iunie.

Intel a suferit o erodare semnificativa a cotei sale de piata in ultimul an, avand in acest moment 72,9% din piata comparativ cu 82,2% in urma cu un an, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research. AMD a profitat din plin de declinul Intel, castigand din clientii sai si lansand in ultima perioada o serie intreaga de produse destinate producatorilor de computere.

In plus, AMD a acuzat Intel de tactici neloiale specifice companiilor care doresc sa aiba monopol asupra pietei, facand referire la Intel ca 'Goliatul abuziv'. Aceste afirmatii au fost facute dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca investigheaza daca Intel a cerut grupului german Media Markt, cel mai mare retailer de echipamente electronice de larg consum din Europa, sa excluda din oferta sa de produse computerele personale echipate cu procesoare produse de AMD.

Lansarea noului produs Intel vine in contextul in care compania americana trece printr-o situatie financiara dificila, veniturile fiind asteptate sa fie mai mici in acest an dupa trei ani consecutivi de crestere cu doua cifre. Otellini a anuntat la inceputul acestei luni ca Intel va disponibiliza 10.000 din angajatii sai, adica aproximativ 10% din forta de munca, pe langa cei 3.000 de angajati care vor fi concediati conform unui anunt precedent, aceasta masura fiind preconizata sa genereze economii de un miliard de dolari in acest an.

Intel a inregistrat in trimestrul al doilea din anul fiscal 2005-2006 o scadere de 57% a profitului net. Compania a raportat 885 milioane de dolari profit, sau 15 centi pe actiune, fata de 2,04 miliarde de dolari in urma cu un an, sau 33 centi pe actiune.

AMD a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit care se cifreaza la 184,5 milioane de dolari, fata de o pierdere neta de 17,4 milioane de dolari inregistrata in aceeasi perioada anului trecut. In acelasi timp, vanzarile nete inregistrate de AMD au depasit 1,3 miliarde de dolari, peste nivelul inregistrat in urma cu un an (1,23 miliarde de dolari), oficialii companiei tintind o cota de piata de 40% in 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »