MojoPac, un nou software lansat de producatorul RingCube Technologies, permite posesorilor unui iPod sa preia controlul asupra unui computer care are ca sistem de operare Windows. In acelasi timp, producatorii de memorii flash precum SanDisk au inceput sa produca dispozitive de marimea unei cartele de interfon care permit stocarea aplicatiilor software sau a documentelor de care nu doresti sa te desparti.

Practic, dispozitivul este conectat la calculator care va rula automat toate aplicatiile salvate pe computerul personal la care accesul este imposibil in acel moment. Astfel, orice posesor al noului gadget poate lucra pe un computer ca si cand ar fi al sau, beneficiand de propriile fisiere.

“Pana la sfarsitul lui 2008, oamenii vor instala aplicatii software pe un astfel de dispozitiv in dauna hard disk-ului de acasa”, a extimat pentru International Herald Tribune Kate Pumal, directorul executiv al unuia dintre producatorii care au lansat un astfel de driver.

Efectele pozitive ale noii tehnologii sunt nenumarate. Spre exemplu, companiile ar castiga o mai mare flexibilitate a angajatilor, fiecare computer avand instalat doar un sistem de operare in timp ce angajatii ar avea salvate datele proprii pe astfel de dispozitive.

Sistemul MojoPac poate functiona pe orice dispozitiv cu o capacitate de stocare mai mare, care poate fi conectat la un calculator printr-un port USB. Spre exemplu, iPod-urile Apple beneficiaza de o capacitate de stocare de 80GB, fiind astfel compatibile cu produsul RingCube Technologies.

Comercializarea noului sistem se va concentra pentru inceput in special pe consumatori individuali, care isi doresc sa aiba asupra lor fisierele importante folosind un dispozitiv de dimensiuni reduse.